venkovská usedlost

Soubor staveb usedlosti stojí na J straně návsi a sestává se z obytného stavení, budovy chlévů a dvou stodol. Obytné stavení je přízemní, roubené s průčelím orientovaným štítově k návsi. Dispozice domu je trojdílná komorového typu, interiéry mají trámové stropy. Na obytnou část navazují dvě ze zápraží přístupné komory. V čelním průčelí domu jsou dvě dvoukřídlá okna s ostěním. Střecha domu je sedlová, krytá pálenou taškou. Budova bývalých chlévu stojí na proti obytnému stavení, které jsou zděné z vepřovic a mají trámové stropy. Na severní straně jsou chlévy rozšířeny o roubenou část. Roubená stodola, která je součástí souboru staveb, stojí jižně od obytného stavení. Je příčně průjezdná s jedním mlatem a dvěma pernami. Střecha je sedlová, krytá pálenými taškami. Druhá stodola, uzavírající na jihu parcelu usedlosti, je zděná z cihel, jednomlatová, se sedlovou střechou na půdní nadezdívce. Předmětem ochrany je obytné stavení, budova bývalých chlévů, roubená stodola, zděná stodola a příslušné pozemky.