fara

Farní areál se rozkládá na severovýchodním okraji historického jádra města severně od kostela Narození P. Marie ve svahu spadajícím k severu a severovýchodu. Jednotlivé budovy jsou seskupeny po obvodu poměrně rovného travnatého dvora nepravidelně lichoběžníkového půdorysu. Na západní straně dvora stojí vlastní obytná farní budova, protější východní stranu zaujímá budova chlévů, k nimž se na jihu připojuje v mírně šikmém úhlu stodola. Další stodola na jižní straně byla již dávno zbořena, zůstal z ní pouze zbytek obvodové zdi. V jihozápadním koutě dvora stojí malá kolna. Západní část areálu tvoří větší převážně ovocná zahrada, svažující se poměrně strmě k severovýchodu. Areál je obehnán ohradní zdí s branou, část zřícené zdi je nahrazena plotem. Přístup k farnímu areálu, situovanému proti kostelu ve značně snížené poloze, je od jihozápadu svažitou cestou, která je přímým pokračováním ulice U školy. Předmětem památkové ochrany je budova fary, budova chlévů, stodola, kolna, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.