venkovská usedlost

Areál někdejší velké usedlosti čp. 5 se rozprostírá na Z straně návsi. Jednotlivé objekty usedlosti vymezují tradičně mezi sebou prostorný travnatý dvůr přibližně obdélného půdorysu. Zástavbu na severozápadní straně dvora tvoří volně stojící transferovaný roubený patrový dům s podsíní z Vince dříve čp. 13 (který nahradil původní zaniklý obytný dům) a patrový hospodářský objekt se zděnými chlévy v přízemí a roubenými komorami v patře. Na jihozápadní straně dvora stojí kolmo k hospodářskému stavení malý špýchar s roubeným patrem s přístavkem nízké kolny. Velká vozová kolna je situována při jihozápadním rohu dvora, kde svým bočním průčelím přiléhá k drobné stavbě hasičské zbrojnice. Posledním objektem zástavby je zděný objekt (zřejmě pozůstatek starší stavby) před dvorním průčelím domu, sloužící dnes jako garáž. U jihozápadního nároží tohoto objektu se nachází vstup do sklepa, krytý nízkou sedlovou stříškou. Dvůr usedlosti je směrem do prostoru návsi uzavřen nově postavenou bránou s postranní brankou, inspirovanou klasicistními bránami z oblasti kolem Bělé pod Bezdězem a Mšena, která pohledově uzavřela Z stranu návsi. Z původního hrazení jsou dochovány 2 úseky nízké kamenné zídky z pískovcových štuk mezi kolnou a novostavbou brány a podél místní komunikace na severovýchodní straně areálu. Předmětem ochrany je obytná budova transferovaná z Vince čp. 13, hospodářské stavení, špýchar, kolna, sklep a pozemky vymezeného areálu.