fara
Úpice
Úpice
Úpice
náměstí T. G. Masaryka č.p. 1
fara

anotace

Původně renesanční stavba u kostela se zachovalými sklepy, v jádře s barokními přízemními prostorami. Přestavba v roce 1823. Doklad kamenné výstavby náměstí se zachovaným půdorysem a architektonickými prvky.

popis

Jedná se o rezlehlý objekt, přízemní s vysokou valbovou střechou krytou eternitem s trojúhelníkovými vikýři. Objekt je členěn svislými lisenami a odstupňovanou korunní římsou, okna jsou obdélníková, členěná do kříže, dvoukřídlová s poutcem a ventilovanou částí. Kolem vstupu kamenný portál s klenákem v obloukově zakončeném nadpraží, vstupní dveře s nadsvětlíkem. V obytné části fary původní dispozice včetně truhlářských prvků. Pod objektem renesanční kamenné sklepy. V úrovni přízemního sklepa kamenné ostění s datováním v nadpraží 1684.

• Kód CZ 17088, Úpice, město, Úpice, Trutnov, Královéhradecký kraj