vodní mlýn
Mělník
Nová Ves
Vepřek
Vepřek
vodní mlýn

anotace

Areál vodního mlýna tvoří patrové obytné stavení s přístavbou hostinských místností, třípodlažní budova mlýnice se strojovnou, zděná patrová sýpka, hospodář. budovy a ohr. zeď s bránou. Areál prodělal stavební vývoj od pozdního středověku do poč. 20. st.

popis památkové hodnoty

Mlýn ve Vepřku patří k nejvýznamnějším objektům svého druhu na území Středočeského kraje a jeho význam daleko přesahuje hranice regionu. Kromě stavební podstaty mlýna, kontinuálně zasahující od pozdního středověku do první třetiny 20. století, je mimořádně významné i dochované technologické vybavení mlýna.

popis

Bývalý vodní mlýn čp. 19 stojí v otevřeném údolí Červeného potoka nedaleko jeho ústí do Vltavy. Od vesnice je oddělen tělesem železniční trati. Vlastní areál mlýna sestává ze čtyř budov, uzavírajících nepravidelný dvůr. Na S straně stojí obytné stavení s přístavbou, k němu je kolmo napojen objekt mlýnice se strojovnou, na V straně je budova bývalé sýpky a na J straně dvora další hospodářské budovy. Do dvora se vjíždí branou z veřejné komunikace od V. Areál mlýna uzavírá zděná ohradní zeď. Náhon je přiveden k mlýnu od Z. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení, mlýnice se strojovnou, sýpka, hospodářské budovy, oplocení (ohradní zeď) s bránou a pozemky vymezeného areálu.