židovský hřbitov

Areál židovského hřbitova rozprostírající se na strmém svahu pod bývalou tvrzí Starý Stránov (S okraj vsi Písková Lhota - Zámostí) je přístupný od V po jedné z místních komunikací obce. Areál přibližně na půdorysu T (o rozloze 1361 m2) vymezený po celém obvodu kamennou ohradní zdí má vstup od Z (u čp.50) prostým vchodem prolomeným v síle zdiva (dříve uzavřeným zřejmě jednokřídlými vrátky). Původní vstup na hřbitov byl zřejmě o několik metrů dále (cca uprostřed JZ linie ohradní zdi), kde dnes hranici hřbitova tvoří zadní fasáda již zmíněného domu čp. 50 (pravděpodobně se jedná o bývalý dům hrobníka). Tuto domněnku potvrzují dochované kamenné schody (dnes málo viditelné pod vrstvou trávy a listí), které končí slepě u zdi domu (v těchto místech jsou po stranách zdůrazněny dvěma náhrobními kameny). Předmětem ochrany je židovský hřbitov, ohradní zeď a vymezený pozemek.