venkovská usedlost

Venkovská usedlost je situována na mírném návrší uprostřed intravilánu obce, na rozhraní zástavby a polí. Sestává celkem ze čtyř budov, které uzavírají ze čtyř stran uzavřený dvůr, vjezdové brány do dvora a kamenného mostu se sochou sv. Jana Nepomuckého, tvořícího součást příjezdové cesty ke dvoru směrem od hlavní komunikace vedoucí středem obce. Hlavní obytná budova je přízemní zděné stavení s roubenou světnicí, štítově je budova orientována ke komunikaci. Paralelně s domem je situována roubená budova výmenku se zděnou síní, rovněž přízemní. Vrchní část dvora původně uzavírala roubená stodola, v současné době je nahrazena zmenšenou replikou s použitím materiálu z původní stodoly. Tato budova je orientována paralelně s komunikací, štítově kolmo k domu a výměnku. Spodní část do dvora uzavírá roubená kůlna orientovaná paralelně se stodolou. Na kůlnu navazuje zděná vjezdová brána. Ke dvoru vede nezpevněná příjezdová komunikace, v jejíž spodní části je přes potok postaven kamenný most. Most oživuje plastika sv. Jana Nepomuckého.