venkovská usedlost

Areál statku stojí na Z straně návsi, poblíž kostela sv. Jakuba. V současné době zbylo z původní usedlosti jen obytné stavení s navazujícím hospodářským traktem, ohradní zeď, dále část obvodového zdiva hospodářského křídla a branka. Původní vstupní brána a hospodářské křídlo (špýchar, v zadní části kůlna a chlívky) zaniklo Rekonstruovaná je jen čelní obvodová zeď bez štítu směřující do návsi. Původní areál usedlosti uzavírala na západě stodola (úhlové navazující na hospodářský trakt obytného stavení a hospodářské křídlo), která však zanikla již dříve a na listu z GA jsou již uváděný jen zbytky obvodových zdí. K areálu usedlosti patřila zahrada, která však byla v nedávné době rozparcelována na moderní rodinné domky. Rovněž vznikla nová komunikace k těmto domům procházející uprostřed původního areálu usedlosti v místech bývalé brány a stodoly. Podrobný popis usedlosti je na původních evidenčních listech z 60. let 20. století. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení s navazujícím hospodářským traktem, ohradní zeď, část obvodového zdiva hospodářského křídla, branka a příslušné pozemky.