zámek

Rozsáhlý zámecký areál s někdejším hospodářským dvorem a parkem se rozkládá ve vých. části městečka jižně od hlavní komunikace Slaný - Řevničov. Jádrem areálu je vlastní zámek, situovaný zhruba uprostřed sev. poloviny rozlohy. Nezastavěná plocha zámeckého areálu byla tvořena poměrně uzavřeným hospodářským dvorem a vlastním zámeckým parkem. V současné době je rozdělena do čtyř odlišných části, které jsou však navzájem provozně spojeny a ne zcela jasně vymezeny. Těmi jsou jednak vlastní plocha hospodářského dvora západně od zámku, dále část zámeckého parku východně od budovy zámku a rozlehlá část soustředěná jihovýchodně od zámku, dnes rozdělena na dva provozně odlišné celky s rozdílným majitelem. Severní z nich slouží nadále hospodářským potřebám obce, jižní je součástí soukromého pozemku. (Pokračování popisu na DL.) Předmětem ochrany je: zámek, stodola, špýchar, již. křídlo dvora, plocha nádvoří hospodářského dvora, zámecký park s ohradní zdí a pozemky vymezeného areálu. Plocha rozlehlého zhruba pravoúhlého hospodářského dvora, dnes dosti narušeného, je tvořena zpevněnými plochami a komunikacemi (asfalt, betonové panely) ve směru hlavních provozních tahů. Zbývající terén je pokryt trávníkem, místy se vzrostlými kaštany. V SZ nároží dvora bylo na místě stržených budov zřízeno dětské hřiště, ve dvoře rovněž váha, podzemní nádrže a pevně osazená cisterna nádrže nad terénem. Z někdejšího SZ křídla dvora, původně pravoúhle zalomeného, se dochovala pouze záp. část se stodolou a na místě zbořené sev. části vyrostla nová samoobsluha nevhodných forem. Při sev. okraji nádvoří stojí špýchar s novými nehodnotnými přístavky. Jižní zalomené křídlo dvora v těsném sousedství kostelního areálu se skládá z obytného domu s hospodářskými prostory, na něž navazuje nejdelší část s chlévy. SV a již. část areálu zaujímá velký zámecký park, dnes značně znehodnocený zbudováním fotbalového hřiště a výstavbou nevhodných nových objektů (administrativní a provozní budovy, ubytovna zemědělského družstva). Část parku při vých.okraji byla rozdělena mezi menší soukromé zahrádky.