usedlost

Dům se nachází cca 50 m od centrálního náměstí, v Kostelní ulici, která vede západním směrem ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Původně byl součástí jižní uliční řady, oddělený od vedlejších domů jen soutkami po obou stranách. Domy na východní straně však byly zbořeny a nahrazeny solitérní novostavbou samoobsluhy, odskočenou od uliční čáry. Dům tedy dnes uliční řadu od východu od náměstí uvozuje. Obdélnou parcelu jižně za domem, se stavbou chléva, ukončuje ulice zvaná Sídliště. Dům jako již jediný v ulici má, na rozdíl od ostatních městského charakteru, typický tvar lidové vesnické architektury. Je jednopatrový, se sedlovou střechou s mansardou do ulice, k ulici je orientován podélně. Chlév ve dvoře je s obytným rovnoběžný, přízemní. Má sedlovou střechu s výrazným přesahem k východu, vynesenou zde šikmými podpěrami. Do domu se vchází z ulice, v jedné třetině průčelí. Z ulice je rovněž přístupný pozemek za domem, a to někdejší východní soutkou, která je součástí pozemku. Průjezd uzavírá novodobá kovová dvoukřídlá brána s jednokřídlou brankou. Chlév předěluje pozemek ve třetině na dvorek a zahradu. Vstupuje se do něj v ose východního štítového průčelí, krytého přesahem střechy. Parcela je přístupná rovněž zezadu, z jihu, z ulice Sídliště, a to prostší kovovou bránou s brankou v drátěném plotě. Zde dříve stávala spalná stodola, dnes zaniklá. V jižní části pozemku se nachází kruhová studna vyskládaná z kamene.