hřbitov

Ohrazený areál hřbitova je situován v SZ části obce Kluk, při hlavní komunikaci Praha - Poděbrady a silnice do vsi Kluk. Vstup s ohradní zdí s hlavní branou a brankou je na SV straně, kaple s márnicí a pitevnou V od brány, domek hrobníka čp. 57 s přilehlým dvorkem Z od hlavního vstupu, ústřední secesní kříž na JZ straně hřbitova, náhrobek rodiny Markovy Z od domku hrobníka (při zdi oddělující katolickou část od evangelické), hrobka rodiny Kerhartovy mezi domkem hrobníka a kaplí Z od domku a hrobka Ing. Vojtěcha Birnbauma na JV straně hřbitova. Na SV straně areálu vyniká ozdobná ohradní zeď členěná slepými arkádami a doplněná reliéfními medailony, sgrafity biblických textů a jednotlivými náhrobky. Od severní brány, sevřené kaplí a domkem hrobníka, se paprsčitě rozbíhají hlavní cesty, které kříží příčné cesty tvaru půlkruhového oblouku. V JZ části hřbitova je situován centrální kříž, který odděluje hřbitov na dva díly, z nichž Z se vyznačuje důsledně pravoúhlou sítí cest. Podstatné jsou průhledy k hlavní vstupní bráně. SV stranu areálu uzavírá ozdobná ohradní zeď členěná slepými arkádami a doplněná reliéfními medailony, sgrafity biblických textů a jednotlivými náhrobky. Předmětem ochrany je areál hřbitova: ohradní zeď s branou a brankou, kaple s márnicí, domek hrobníka čp. 57, ústřední kříž, náhrobek rodiny Markovy, hrobka Ing. Vojtěcha Birnbauma, hrobka rodiny Kerhartovy a příslušné pozemky.