děkanství

Areál děkanství je situovaný v JV části města východně od kostela sv. Jiljí. Rozkládá se na nepravidelném lichoběžníkovém půdorysu trychtýřového tvaru, jehož nejširší východní část přiléhá k hradbám a úzká průčelní západní část je orientovaná do Kostelního náměstí. Průčelí areálu, orientované do náměstí, tvoří vstupní brána s ohradní zdí. Z jižní strany k ohradní zdi přiléha budova nového děkanství, která není součásti chráněného areálu. Za branou, podél cesty, se nacházejí náhrobky ze zrušeného hřbitova u sv. Jiří. Na konci této cesty se rozkládá dvoukřídlá budova děkanství přiléhající svou východní stranou k hradbám. Součásti objektu je též hradební věž upravena k obytným účelům. Severně od děkanství, v SV rohu areálu, je situovaná hospodářská stavba. Rozsáhlou zahradu rozděluje na dvě části zeď, jenž vede od brány k budově děkanství. Zeď je otevřena pilířovou bránou umístěnou při děkanství. Vlevo od brány stojí sousoší P. Marie. Předmětem ochrany je děkanství, ohradní a dělící zdi s branami, sousoší P. Marie, náhrobky ze zrušeného kostela u sv. Jiří (náhrobek Eugenie Riglové, náhrobník Jana Černého, náhrobek M.Dr. Jana Dlabače, náhrobek neznámého zemřelého IV, náhrobek Mudr. Mikuláše Miksche, náhrobek neznámého zemřelého III, náhrobek Augusta Strobacha, náhrobek neznámého zemřelého II, náhrobek neznámého zemřelého I, náhrobník rodiny Koníčkovy) a příslušné pozemky. Věž je zároveň součástí KP městské opevnění. Na ploše památky se nachází hospodářská stavba.