budova nádraží

Hlavní nádražní budova čp. 599 je symetricky komponovaný zděný objekt, postavený na protáhlém obdélném půdorysu. Tvoří ho střední dvoupatrová část, doplněná po obou stranách patrovou přístavbou a na ni navazující přízemní částí. Jihovýchodní průčelí dvoupatrové střední části (do Nádražního náměstí) je patnáctiosé, krajní tři osy jsou umístěné v mírně předstupujících rizalitech. Před středními třemi osami je v přízemí představeno mohutné zděné zádveří hlavního vstupu do budovy, nesoucí nahoře balkón. Zádveří je přístupné z obou bočních stran po čtyřstupňovém schodišti, na které navazuje podél průčelí rampa. Jihovýchodní (přední) stěna zádveří je členěna třemi arkádami. Tvoří je dvojice polygonálních polopilířů s vysokou patkou a krychlovou hlavicí, zdobenou stylizovaným rozeklaným listem, nesoucí půlkruhové záklenky. Stěna nad arkádami je opatřena plastickým panelováním, nahoře zakončeným do půlkruhového oblouku. Ve cviklech je trojúhelné vpadlé pole, uvnitř s vystupujícím plným kruhem. Dolní část arkád je plná, zbývající část zasklená sklem s pískovanými historizujícími motivy. Sklo je zasazeno do dřevěného rámu, člení ho vodorovná příčle, umístěná dole a dále svislá příčle v polovině, rozvětvující se nahoře do dvou půlkruhových oblouků vedle sebe. V horním cviklu je nad nimi ještě kruh. Boční stěny zádveří jsou provedeny obdobně – jako jedna volná arkáda, umožňující přístup k hlavnímu vchodu. Strop zádveří tvoří tři klenební pole, oddělené arkádou, kterou nesou pilíře a polopilíře stejného provedení jako na vnější straně. V jihovýchodní stěně budovy jsou ze zádveří přístupné tři vstupy do nádražní haly. Jde o převážně prosklené dvoukřídlé dřevěné dveře, nad nimiž se nachází vysoká, půlkruhově zakončená část, vyplněná sklem s pískováním provedenou výzdobou. Tuto horní část rozděluje široká vodorovná dřevěná příčle na dvě části, z nichž v každé je jiný motiv. Na střeše zádveří je umístěný balkón se zábradlím, tvořeným sdruženými hranolovými sloupky a mřížovými poli. Sloupky mají širší sokl a římsovou hlavici, kryje je deska, na níž je umístěna široká mísovitá váza. Váza má konkávně vybranou nohu, mísa má na vnější straně plastický dekor – dole lupenovitý, nahoře perlovcovitý. Mřížové zábradlí má ozdobný charakter – svislé příčle doplňuje nahoře a dole zpevňující vodorovná, mezi svislými pruty je nahoře a dole motiv neúplného kruhu a ve středu prutů rozetka. Zbývající osy přízemí vyplňují – až na osy čtvrtou a pátou zprava – vysoká okna. Jsou dvoukřídlá, křídla rozdělují dvě vodorovné příčle na třetiny. Poutec odděluje horní část, zakončenou do půlkruhu. Je rozdělená do dvou polí vedle sebe, nahoře půlkruhového tvaru, ve cviklu nad nimi je kruh. Okno lemuje nahoře a po stranách profilovaná šambrána, nahoře doplněná o oblouk se zubovitým vnějším okrajem. Pod oknem je parapetní římsa a obdélné, na šířku orientované parapetní pole. Obdobně jsou provedeny i dveřní osy čtvrtá a pátá zprava. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, převážně zasklené. Vysoká horní část, rozdělená vodorovnou dřevěnou příčlí, je zasklená. Dveřní otvor v ose čtvrté zprava je širší a mírně vyšší, než zbývající otvory. Přízemí zakončuje profilovaná mezipatrová římsa, pod níž je plastický pás s diamantováním. Tvoří ho úseky vždy s šesti čtvercovými poli diamantového řezu vedle sebe, oddělené kruhovou rozetou s rostlinným dekorem (mezi úseky prvním a druhým a druhým a třetím zprava dnes rozeta chybí). Okna v prvním patře jsou menší obdobou oken v přízemí. V prvním patře jsou poutcem rozdělena na poloviny, dolní a horní část rozděluje vždy jedna vodorovná příčle. Hořejšek má stejné zakončení jako v přízemí. Stejná je šambrána a parapetní pole, odchylka je v lemování horního oblouku, kde je hrotovitý motiv na vnějším okraji tvořen hustěji rozmístěnými a delšími hroty. Okna jsou ve všech osách kromě střední, v níž se nacházejí dveře na balkón – tato osa je jinak provedená stejně, jako osy okenní. Oproti přízemí člení krajní rizality navíc pilastry mezi osami a u nároží. Mají soklovou patku a římsovou hlavici, na horní části dříku je obdobná rozeta jako v pásu s diamantováním v přízemí (dnes chybí u pilastrů druhého a třetího zleva). Pod podokenní římsou druhého patra je zdobný pás s vpadlými čtvercovými poli, v nichž je vepsán stylizovaný obrysový čtyřlist, uprostřed s nakoso postaveným diamantovým řezem čtvercového půdorysu. Dole pás doplňuje zubořez. Ve všech osách druhého patra jsou sdružená okna, tvořená dvěma menšími obdobami oken v prvním patře. Jsou rozdělená do kříže, hořejšek je opět stejného provedení, pouze nižší. Mezi okny je podobný polopilíř, jako jsou u zádveří hlavního vstupu. Okna mají profilovanou šambránu, na vnitřní straně doplněnou provazcem, okenní záklenky lemují cihlové pásy. Boční rizality opět člení pilastry, zde bez patky a s odlišným provedením hlavice. Na dříku je stejná rozeta jako v prvním patře, u pilastrů druhého a třetího zleva (stejně jako v prvním patře) chybí. V rizalitech je pod profilovanou hlavní římsou široký, poměrně plochý pás, na zbytku průčelí velký obloučkový vlys. Doplněný je stejnými rozetami jako na zbytku fasády – ty jsou umístěné vždy v každém šestém obloučku. Nad rizality se zvedá nástavba, zakončená trojúhelným štítem. V osách pilastrů dolních pater ji člení lizény, které mají v horní části opět stejnou rozetu. Mezi lizénami je pod profilovaným okrajem šítu stejný obloučkový vlys, jako v druhém patře střední části budovy. Ve štítu jsou umístěny tři kruhové okenní otvory, lemované profilovanou šambránou a v horní polovině cihelným pásem. Střední okno je velké, dvě boční menšího rozměru. Jihozápadní a severovýchodní stěna budovy je viditelná v úrovni druhého patra a nástavby. Uprostřed se zvedají do trojúhelného štítu, po stranách od něj jsou stěny rovné. Člení je stejné pilastry jako na jihovýchodní straně – u nároží a u dolních začátků štítu – a také profilovaná římsa, oddělující druhé patro. Na nárožních pilastrech je stejná rozeta jako na jihovýchodě. V obou rovných bočních částech fasády je sdružené okno, tvořené dvěma stejnými, půlkruhově zakončenými okny. Lemuje je šambrána s oblým vnějším okrajem, na severovýchodní straně je nad záklenky ještě cihlový pás. Stejné orámování má i okno ve střední části stěny, avšak zde ho tvoří tři okna, z nichž obě boční jsou užší a nižší než prostřední. Pod profilovaným horním okrajem štítu je obloučkový vlys, v obloučku pod vrcholem štítu je opět rozeta. Severovýchodní strana (ke kolejišti) je provedena v zásadě stejně jako její jihozápadní protějšek, pouze chybí zádveří s balkónem a kromě středních tří dveří z vestibulu jsou zde ještě další, vedoucí do různých provozních prostor. Prostor před budovou (1. nástupiště) je zastřešen pultovou střechou, nesenou na litinových sloupech s hlavicemi, opatřenými ornamentálním dekorem. Střední část budovy má sedlovou střechu, do níž jsou zapojené kolmo orientované sedlové střechy nástaveb nad rizality. Krytinou je bitumenový šindel. Na dvoupatrovou střední část budovy se na obou stranách v ose napojuje část jednopatrová. Jejich jihovýchodní průčelí jsou provedená stejně - s jediným rozdílem, a to že ve střední ose přízemí levé (jihozápadní) části není okno ale dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Zbývající otvory v přízemí i prvním patře vyplňují okna. Pětiosá průčelí jsou členěna podobně jako střední úsek dvoupatrové části, s několika odchylkami. Nárožní pilastr není pouze v prvním patře, ale i v přízemí, v pásu s diamantováním pod mezipatrovou římsou chybí rozety mezi jednotlivými úseky, šambrána nad okenními záklenky je bez zubovitého okraje – stejně jako v prvním patře - a v obloučkovém vlysu pod profilovanou hlavní římsou nejsou rozety. Podobně je provedená i protější severozápadní strana, kde jsou v přízemí kromě oken i dveřní otvory do různých provozních prostor. Rozdíl je v šambránách nad záklenky otvorů, které jsou na této straně opatřené zubovitým vnějším okrajem. Jihozápadní a severovýchodní stěna jsou viditelné v úrovni prvního patra. Jsou zakončené do trojúhelného štítu a člení je čtyři lizény – po jedné u nároží a další blíže středu. Pod hlavní římsou je v plochách mezi lizénami obloučkový vlys. V horní části se nacházejí tři sdružená okna. Střední tvoří tři půlkruhově zakončené části, z nichž obě boční jsou užší a nižší než prostřední. Otvory lemuje šambrána s oblým vnějším okrajem, dole je šikmý parapet a společná profilovaná parapetní římsa. V postranních osách, umístěných o něco níže, tvoří okno dvě stejné části s půlkruhovým hořejškem. Orámování otvorů je stejné jako u středního okna. Pod pravou osou jihozápadní strany je ještě na šířku orientované obdélné okno. Jednopatrové části budovy mají sedlovou střechu, krytou bitumenovým šindelem. V ose je k nim přistavěná část přízemní. Její jihovýchodní strana je pětiosá, v osách jsou okna - až na střední osu jihozápadní části, kde jsou novodobé dveře. Okenní otvory, výplně i orámování jsou stejné jako u již popsaných částí, u nároží je stejný pilastr. Pod hlavní římsou je na stěně obloučkový vlys. U jihozápadní části jsou na stěně ještě rozety, vždy v obloučku, následujícím po úseku šesti obloučků. Severovýchodní průčelí severovýchodní části zakončuje trojúhelný štít, v němž je stejné sdružené okno jako ve středu štítů jednopatrové i dvoupatrové části. Obdobný je také obloučkový vlys, lemující štít, doplňují ho dvě lizény po stranách okna. V horní části mají rozšíření na způsob „arkýře“ na dvou konzolách, dole s půlkruhovým obloukem a nad ním s půlkruhově zakončeným „okenním“ otvorem. Tyto nástavby lizén zasahují až nad římsu, lemující štít a hořejškem jsou zapojené do střechy. K severovýchodní stěně se napojuje nižší a užší obdélná přístavba, takže její dolní úsek je viditelný pouze zčásti. U nároží je stejný pilastr jako na jihovýchodě, vlevo od přístavby je rovněž stejný okenní otvor včetně orámování, dnes zazděný. Podobně je tomu tak i u jihozápadního průčelí jihozápadní části, kde je však přístavba podstatně hlubší a zakrývá tak větší část stěny. Provedení štítu je stejné, pouze nástavby lizén jsou nižší a do střechy nezasahují. Severozápadní strana (ke kolejišti) má podobný vzhled jako její protějšek. Přízemní části budovy mají sedlovou střechu, krytou bitumenovým šindelem. Obdélná přístavba k severovýchodní části budovy čp. 599 (a na druhé straně k domu čp. 867) je přízemní, nižší a užší než severovýchodní část čp. 599. Před její jihovýchodní stěnou je terasa, přístupná po schodišti, umístěném u domu čp. 867. Z terasy lze vstoupit do přístavby. Ta je čtyřosá. V levé ose se nachází okno – menší obdoba oken v přízemní části čp. 599 (křídla tak nečlení dvě vodorovné příčle, ale jen jedna), a to včetně orámování. Trojosá pravá část se nachází v mírném rizalitu. Ve všech osách jsou dvoukřídlé dřevěné dveře, převážně prosklené. Poutec odděluje půlkruhovou horní část, členěnou stejně jako u oken. Mezi dveřmi jsou široké hranolové pilíře s římsovou patkou a hlavicí, nesoucí oblouky arkád, lemované profilovanou šambránou. Stěnu nahoře ukončuje rovný atikový nástavec, rytmizovaný šesti svislými lizénami. Na pětiosé protější straně oddělují obdobné arkády jednotlivé dveřní osy. V osách první až třetí zleva jsou dveře dvoukřídlé, v osách čtvrté a páté zleva trojdílné, s širší střední částí. Všechny jsou dole plné, jinak prosklené. Poutec vymezuje půlkruhový hořejšek stejného dělení, jako naproti. Obdélná přístavba je i na jihozápadní straně budovy čp. 599 (na druhé straně se napojuje k domu čp. 638). Také je přízemní, nižší a užší než jihozápadní část čp. 599. Před pravou stranou její jihovýchodní stěny je nízká terasa. Průčelí je čtyřosé. V osách první a druhé zleva jsou podobná okna jako v čp. 599, avšak menší. Šambrána je stejná, až na hlavní klenák v orámování záklenku, který v jiných částech chybí. Stejné lemování mají i dveře v ose třetí zleva a pravděpodobně měly i dveře v pravé ose, kde dnes omítka chybí. V obou osách jsou dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem stejného členění jako u oken – dveře v pravé ose jsou širší, než v ose druhé zprava. Nad profilovanou hlavní římsou je atikový nástavec, členěný čtyřmi pilastry se soklovou patkou a římsovou hlavicí, stěna mezi nimi má v omítce vyznačené vždy jedno obdélné, na šířku orientované pole. Nástavec je zakončen profilovanou římsou. Tříosá protější severozápadní strana má členění zčásti odlišné. U nároží jsou pilastry se soklovou patkou a římsovou hlavicí. Ze stěny mezi osami lehce vystupují široké hranolové pilíře s římsovou patkou a hlavicí, nesoucí oblouky arkád, lemované plochou šambránou. V osách první a druhé zprava jsou novodobé dveře, v půlkruhových nadsvětlících zůstalo původní členění - stejné jako na protější straně. Pravý otvor je užší a nižší než otvor v ose druhé zprava. Střední arkáda je plná a v levé ose jsou velmi široké čtyřkřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, s nadsvětlíkem členěným širokými svislými příčlemi. Před zádveřím hlavního vstupu v jihovýchodním průčelí stály dvě sochy – muže a ženy. Socha muže, dělníka, byla zničena při dopravní nehodě v roce 2016, na místě stojí pouze socha ženy, umístěná u východního nároží zádveří na nižším hranolovém soklu. Zobrazuje čelně stojící ženskou postavu s odlehčenou pravou nohou. Oblečená je do volných řasnatých kalhot a blůzy s krátkými rukávy a oválným výstřihem. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje halenu, přehozenou přes pravé rameno. Levá paže vede podél těla, v ruce drží žena větvičku s jablky. Hlava na vysokém silném krku je lehce natočena k pravému rameni, zvlněné vlasy jsou učesány na postranní pěšinku. Na vlasech je šátek, zavázaný vzadu na uzel. V obličeji je náznak úsměvu.