vila

Volně stojící jednopatrová vila se zvýšeným přízemím, obdélného půdorysu, který z každé strany člení mělké rizality. Uliční fasáda čtyřosá. Hlavní vstup v přízemí pravé osy, třetí osa zleva zvýrazněna rizalitem. Ten je prolomený dvěma okny do suterénu, dvěma okny do zvýšeného přízemí a prosklenými dveřmi s úzkými okny po stranách do prvního patra. Těmito dveřmi se vstupuje na půlkruhový balkon ohraničený zprohýbanou kovanou mříží s dekorem zkosené mřížky a volut. Trnož balkonu má organický tvar, připomínající rozvíjející se poupě, jehož květní kalich zdobí perlovec, florální motiv a akant. Na čele trnože umístěna oválná nápisová kartuš lemovaná páskou s volutami a dubovými ratolestmi s kryptogramem HP. Rizalit završuje atika ve tvaru reliéfní balustrády prolomené segmentově zakončeným štítem prolomeným obdélným oknem. Obdobný štít se nachází i nad rizalitem severozápadní fasády. Jižní strana domu se vyrovnává s ukousenou hranicí pozemku výrazným úskokem fasády. Pravou polovinou přiléhá těsně k vyvýšenému terénu parku, levá ustoupená část svírá s opěrnou zdí vyvýšeného terénu a pravým křídlem úzký dvorek v úrovni suterénu. Zahradní, jihovýchodní, průčelí je symetrické se dvěma jednoosými rizality po stranách a střední trojosou částí, ze které se vchází na terasu s jednoramenným schodištěm s kuželkovou balustrádou vedoucí do zahrady. Fasádu dělí hladký sokl zakončený římsou, prolomený na každé straně dvěma až třemi pravoúhlými okny suterénu lemovanými plochou šambránou se zvýrazněným štukovým klenákem. Zvýšené přízemí zdobeno pásovou rustikou s plasticky zvýrazněnými nárožími. Okna přízemí mají polokruhový záklenek, šambrána tvořená lištou s uchy a kapkami doplněná průběžnou nadokenní římsou nad okny plasticky vytaženou a uprostřed přerušenou dvojicí sbíhavých volut a akantem. V nástavci se objevuje mušle, z jejíž horní části vychází na pravou i levou stranu šátek s dekorativně zkrouceným cípem. Podokenní římsu nese dvojice konzol zdobených rozetou složenou z malých boltců. Parapet mezi konzolami vyplňuje dekor z pásky a akantu. Okna jsou opatřena mříží. Kordonová římsa je široká, hladká, propojena s tumbovým parapetem prvního patra. Fasáda 1. patra hladká, zdobená pilastry v nárožích. Volutová hlavice pilastru s motivem mušle, dřík člení mělké zrcadlo, v hlavě a patě se štukovým dekorem. Výrazná profilovaná průběžná podokenní římsa. Okna 1. patra pravoúhlá se zaoblenými horními rohy. Rámuje je lišta s naznačenými uchy s kapkami. V nástavci rollwerková kartuš s dětskou hlavičkou ve vrcholu. Z kartuše vyrůstají do stran výhonky akantu, které zakončuje dvojice volut obtočených listy akantu. Nad nástavcem z omítky vystupuje plastická profilovaná nadokenní římsa. Pod konzolovou korunní římsou hladký pás přerušovaný nad okny vpadlými vykrojenými zrcadly a v místech nárožních pilířů rollwerkovými kartušemi. Kompozici fasád v přízemí i v patře dotvářejí slepá okna. Zastřešení vily je řešeno mansardou pokrytou červeně natřeným plechem. Do interiéru se vstupuje dřevěnými dvoukřídlými dveřmi s nepravidelně oválným nadsvětlíkem a nepůvodním kováním.