vodojem

Vodojem se nachází se na st. p. č. 101 v k. ú. Bohatice u Zákup na pastvině pod severním úpatím Ptačího vršku (nádrž leží rovněž pod pozemkem p. p. č. 108/6). Jedná se železobetonovou konstrukci zemního vodojemu o obsahu 250 m3. Nadzemní část je zděná z pálených cihel a opatřená tvrdou vápennocementovou omítkou. Čelní vstupní průčelí má výrazné architektonické členění ve stylu pozdní secese. Torzo písmen uchycených nad vstupem obsahovalo zřejmě dataci 1913. Boky průčelí zvýrazňují šikmé pilíře (pilastry) s vystupujícím geometrickým dekorem v horní části. Vstup je orámován pilastry, ukončenými toskánskými hlavicemi a římsou. Nad vstupem je hladký rámec opět s pilastry a plochou římsou. Hlavice a spodní římsa jsou profilované a zdobené geometrickými motivy a pletencem. Průčelí ukončuje vysoká atika, která má na bocích pilastry s oválnými hlavicemi. Na čelní ploše pilastrů je geometrický pás ukončený vespodu kartuší s erbem. Na boční průčelí přebíhá pouze plochá římsa. Hlavní vstup má novodobou ocelovou výplň. Větrací průduchy nad terénem jsou bez výplní. Interiér je členěn na vstupní komunikační místnost, pod kterou je železobetonová odtoková komora. Přístup do ní je umožněn otvorem v podlaze a kovovými stupníky na stěně. Podlaha vstupní místnosti má čtvercové dlaždice s mozaikovými a kruhovými motivy. Stěny a strop jsou opatřeny geometrickou štukovou výzdobou. V komoře v suterénu se nacházejí ve stěně kovová potrubí odtoku z dvou nádrží a torza manipulačních ventilů, která měla ovládání v přízemí ve vstupní hale. Na tuto místnost navazuje dvojice valeně zaklenutých sběrných nádrží, přístupných ze vstupní haly betonovými schodišti. Nátok do nádrží se nachází na opačné straně a je opatřen přívodním potrubím (starší kovové nahrazeno plastovým), ústícím do čtvercové nádržky. Po obou stranách nádržky jsou dvě boční přepadové komory s otisky po umístění ovládacích ventilů a potrubí svedeného do obou hlavních nádrží (aktuálně využívána jen jedna). Přístup k nátoku umožňuje za vodojemem samostatná nadzemní stavba se schodištěm. Rozvod vody směrem do Zákup byl s ohledem na polohu vodojemu pouze gravitační, nebyl nutné vodu jakkoliv přečerpávat.