prameniště s vodním dílem

Prameniště leží v lokalitě Čihadla již na k. ú. Pertoltice pod Ralskem na pozemku p. p. č. 1132 (těsně za katastrální hranicí východně od vodojemu). Na členitém lesním pozemku okolo drobné vodoteče jsou provedeny do terénu zářezy svádějící vodu do pramenné jímky. Zářezy mají mnohde výšku několika metrů a jsou v terénním reliéfu dobře patrné. Sestávají z hlavní větve a bočních větví po obou stranách (viz původní výkresová dokumentace). Z pramenné jímky vystupuje cca 0,5 m nad terén přístupová šachta čtvercového průřezu, opatřena kovovými stupníky. Pod terénem je umístěna železobetonová jímka mírně obdélného půdorysu, rozdělená šikmými přepážkami na čtyři komory. Od zářezů je ocelovým potrubím přiváděna voda z prameniště, natéká do komor a přepady v příčkách je sváděna do odvodního ocelového potrubí. V komorách se nacházejí kovové kruhové ovládací ventily. Potrubí vede z pramenné jímky k vodojemu po pozemku p. p. č. 1133 k. ú. Pertoltice pod Ralskem podél místní vodoteče a dále již na k. ú. Bohatice u Zákup přes pozemky p. p. č. 105/2, 105/1, 641 (cesta), 111/1, 111/2 a 111/3.