vodní mlýn

Areál bývalého vodního mlýna se nachází na jihozápadní straně náměstí ve Velkých Němčicích. Chráněna je nejstarší část umístěná východně od zavezeného náhonu. Jedná se o tříkřídlou dvoupodlažní budovu završenou sedlovými střechami, v rozích zvalbenými. Z hřebenu střechy vyrůstají dva komíny, východní strana střechy severního křídla je opatřena trojicí malých sedlových vikýřů. Severní křídlo obsahuje bývalou mlýnici, v pravém úhlu na jihu navazující křídlo slouží jako spojovací krček do východního křídla, jež sloužilo obytným účelům. Fasáda obytného křídla směrem do ulice je devítiosá, ve třetí ose zprava se nachází vstup. Všechny otvory jsou pravoúhlé, část zazděná. Fasádu člení zdvojená kordonová římsa a bohatě profilovaná korunní římsa, osa zcela vpravo je zvýrazněna mělkým rizalitem. Okna v přízemí mají jednoduché šambrány, v patře je doplňují rovné suprafenestry nesené dvojicemi konzolek. Stejně je členěna rovněž dvouosá fasáda obytného křídla směřující k severu. Fasádu mlýnice směrem do ulice člení pět os oddělených kordonovou římsou, osy v přízemí mají zdvojená okna se segmentovými záklenky krytými segmentovými římsami, okna v patře mají rovněž segmentové záklenky, opatřené jsou navíc profilovanými šambránami a lizénovými rámy. V čelní (severní fasádě) mlýnice je pravoúhlý vjezd a trojice oken ve štítu. Fasády do dvora jsou koncipovány více hospodářsky, jelikož původně sousedily přímo s mlýnským náhonem – zůstal dochován jeden otvor pro mlýnské složení. Mlýnice je v interiéru dvoupatrová, nyní již bez mlecích zařízení, ale se zbytky výzdoby (vyřezávaná balustráda v patře). Spojovací krček má plackové klenby. Placky mezi pasy jsou charakteristické rovněž pro obytné křídlo. Zde lze najít rovněž pozdně barokní a klasicistní dveřní výplně.