obytné stavení

Štítově orientovaná přízemní stavba je obdélného půdorysu. V ose na ni navazuje stavba chlévů se samostatně řešeným vstupem. Síň i chlévy jsou přístupné z kamenného zápraží, které se nachází po celé délce dvorního průčelí. Hlavní jihovýchodní štítové průčelí je dvouosé, malá okénka jsou čtvercová s dřevěným překladem i sloupky. Křížem jsou dělena na čtyři tabulky. Jihozápadní dvorní průčelí obytného stavení prolomeno dvěma okénky s dřevěným ostěním. Uprostřed se nacházejí dřevěné vchodové jednokřídlové dveře v dřevěné zárubni přístupné po kamenných stupních. Korunní římsa nese hambálkový krov se sedlovou střechou s jehlancovým kabřincem na jihozápadním štítovém průčelí (polovalba). Střecha je kryta novým dřevěným šindelem. Jihozápadní štít je svisle bedněný s podlomením. V bednění se nacházejí dva vyřezávané větracími otvory do půdy ve tvaru trojlistu. V horní části štítu vystupuje přístřešek (tzv. kabřinec) se záklopovým prknem s nápisem. Na jihovýchodním průčelí se ve střeše nachází jedno volské okno provedené v šindelu. Vnitřní tříprostorové uspořádání je typické pro venkovské domy. Zde se skládá se z dvou protilehle situovaných obytných místností, střední síně a prostoru černé kuchyně. Ze dvora přístupná síň je sklenuta valenou pruskou klenbou. V přední pravé části klenby je otvor pro dřevěné dveře na půdu. Proti vchodovým dveřím se nachází dřevěné dveře v dřevěné tesařské zárubni vedoucí do prostoru černé kuchyně. Podlaha je z dusané hlíny, strop trámový. Sopouch je vyzděn z pálených cihel. Vlevo ze síně se vchází do hlavní obytné místnosti, světnice, se dvěma okénky směrem do návsi a jedním směrem do dvora. Okénka jsou se segmentovými záklenky. Podlaha je z dusané hlíny s příměsí slámy, strop je trámový. Vpravo od dveří se ve zdi nachází segmentově zaklenutý výklenek, sloužící jako police. Vlevo od dveří se nachází malý obdélný výklenek s odtahem do komína. Výklenek sloužil pro umístění svíce či louče k osvětlení prostoru. V rohu vedle výklenku je zděná pec s kachlovými kamny. Vpravo ze síně se vstupuje do další obytné místnosti, světlé komory. Nacházejí se zde zbytky po peci - kamenný překlad nad topeništěm. Stop je trámový, podlahu tvoří z části kamenné desky a z části udusaná hlína.