pavilon Vrbovka

Pavilon Vrbovka je vystavěn na kruhovém půdorysu s kopulí, krytou měděným plechem, završenou lucernou. Obvodový plášť je pravidelně rastrován do úzkých svislých polí hranolovými lisenami, které vodorovně propojuje sokl a dva stupně z umělého kamene a mohutná stupňovitá římsa, vespod zdobená stylizovaným zubořezem. Pod římsou stěny mezi lisenami prolamuje pás oken s nepůvodními výplněmi (novodobé vitráže z r. 1996 vzdáleně připomínají původní plastické skleněné tvarovky). V širším akcentovaném poli na zadní straně je vložen secesní reliéf s výjevem napájející se laně (biblické téma), pod ním nápis: postaveno l.p.1911 nákladem obce. Cihelné zdivo je opatřeno původními tvrdými režnými omítkami, kombinujícími hrubší strukturu vpadlých polí s hlazenými plastickými články. Na vstupní straně je hranolový portikus, nad nímž je na atice umístěno sousoší . Bytelné jednokřídlové dveře jsou pobity měděným plechem a členěny do kazet, zdobených plastickým reliéfem a uprostřed kohoutem s mužskou hlavou (znak města). Stejný emblém je proveden plasticky v omítce nade dveřmi. Na fasádě je umístěna tabulka provádějící stavební firmy Rössler a Kudlík z Č. Třebové). Interiér zabírá kruhový bazén, po jehož obvodu nad hladinou obchízí subtilní betonová lávka s kovovým zábradlím ( na místo původního provedeno v l. 1994-5 kovářem Fr. Bečkou z Č.Třebové-Lhotky). Lávka při vchodu stoupá oboustranným schodištěm na vstupní podestu, pod níž je vylehčující konstrukce a šachta po odstraněném čerpadle (dočasném). Odčerpávání vody zajišťují dvě souběžná potrubí ústící ve stěně bazénu. Stěny v interiéru jsou rastrovány podobně jako zevnějšek, zakončuje je úzká římsa s motivem vejcovce. Cihelná kopule je ve vrcholu prosvětlena rozetou z šesti kruhových otvorů, vedoucích do lucerny.