kaple Povýšení sv. Kříže

Kaple Povýšení sv. Kříže se nachází ve východní části areálu bývalého plicního sanatoria asi 1 km severně od obce Paseka. Stojí v zalesněném svahu ve vzdálenosti zhruba 80 metrů za pavilonem rehabilitace a neurologie. Jedná se o přibližně orientovanou dřevěnou srubovou jednolodní stavbu, posazenou na zděné podezdívce, obdélného půdorysu s mírně odsazeným pravoúhlým závěrem a pravoúhlou odsazenou předsíňkou. Loď je zastřešena střechou nad presbytářem s valbou a na západní straně s polovalbou. Hmotu střechy člení na jižní a severní střešní rovině vždy dva drobné vikýře doplněné plechovou makovicí a v části blíže k průčelí z ní vyrůstá čtyřboká hmota zvonice završená jehlancovou střechou s makovicí a křížem. Předsíň kryje sedlová stříška. Další plechový kříž se nachází v přední části hřebene střechy nad lodí ve styku zlomů střešních rovin polovalby. Jednotlivé střechy jsou pokryty dřevěným šindelem, polovalby vikýřů jsou vykryty plechovou krytinou. Severní i jižní stěnu kaple člení vždy čtveřice půlkruhově zaklenutých okenních otvorů. Dřevěné okenní výplně jsou rozčleněny na devět tabulek. Pod každým okenním otvorem se nachází vždy dvojice dřevěných profilovaných konzol. Presbytář je osvětlen protáhlým osmiúhelným okenním otvorem s dřevěnou výplní rozčleněnou rovněž na devět tabulek. Štít předsíně nad vstupem do objektu vyplňuje dřevěný plochý kříž s rameny ukončenými trojlisty. Dle dobové fotografické dokumentace byl kříž opatřen plastickým korpusem Krista. Do interiéru kaple se vstupuje obdélným vstupním otvorem s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce s prosklenou výplní v horní části. Ke vstupu vedou čtyři betonové schody.