činžovní dům

Řadový, zděný, patrový objekt, se štítově orientovanou sedlovou střechou. Dům je vybudován na půdoryse téměř pravidelného obdélníku o šířce cca 7,3 m a délce cca 24 m. K tomuto půdorysu je v zadní části připojena část levého sousedního domu. Hlavní průčelí je dvouosé. V přízemí je v první ose vstup do domu. Prosklené dřevěné dvoukřídlé dveře jsou vsazené do jednoduchého klasicistního kamenného ostění s odděleným nadsvětlíkem. Ve druhé ose je starší výkladec. Vstup do obchodních prostor je umístěný do vpadliny se schody, po jejichž stranách jsou výkladní skříně. Nad výkladcem je masivní vyložená římsa. Přízemí je do úrovně nadpraží otvorů opatřené pásovou rustikou. Odděluje ho kordonová římsa, na kterou je posazený lizénový rám vytažený až po přímou korunní římsu atikového štítu. Římsa je složitě profilovaná. Vprostřed zubořez nese výraznější vyložení. Okna jsou rámovaná jednoduchou paspartou obtaženou páskou a usazenou na parapet. Okna do krovu jsou nižší. Před zadní průčelí je představěná pavláčka, vytažená na válcovaných ocelových nosnících. Zřejmě zpřístupňovala původní záchod přistavěný k severovýchodnímu nároží. Pavláčka je zastřešená. Otvory do dvora jsou v neuspořádaném rozmístění a různé velikosti. Nad průčelím se projevují dva trojúhelníkové štíty, které dokládají dodatečně spojení zadních částí domů. Fasáda do ulice Lužickosrbské má čtyři okenní osy. Je opatřená lizénovým rámem s nárožními rustikovanými lizénami. Okna jsou rámovaná paspartami, osazenými na parapet. S ohledem na svažitý terén ulice je pod první osou vstup do suterénní garáže. Ve čtvrté ose jsou pod segmentovým záklenkem dveře do administrativních prostor v přízemí. Dispozici domu tvoří průběžný hloubkový dvoutrakt se zachovanými renesančními valenými klenbami, do nichž jsou vsazeny výseče s hranami do hřebínků. Na dvoře k sousednímu domu přiléhá nehodnotný drobný přístavek. V zadní části druhého traktu je valeně sklenutá komora. Levý zadní trakt má odlišnou dispozici nenavazující na renesanční dvoutrakt. Je příčně rozdělen na dva prostory, z nichž ten, který přiléhá k sousednímu domu je zaklenutý plackovými klenbami do pasů, druhý je plochostropý. V patře je zachována klasicistní dispozice, fabiony a segmentové klenby a úpravy snad z konce 19. století. Dva sklepy jsou umístěné přibližně pod střední částí domu. Jeden je z kamenného zdiva, zaklenutý kamennou lomenou klenbou. Dnes zazděný lomený gotický portálek vede od sousedního sklepa pod č. o. 17. Druhý sklep je cihelný s dodatečnou plackovou klenbou. Oba sklepy jsou vybudovány přímo na skále.