měšťanský dům

V základech středověký dům je situován v severní frontě náměstí Míru a výrazně převyšuje okolní domy. Dvoupatrový podsklepený dům má zděné boční štíty, na nichž téměř chybí omítka. Parter hlavního průčelí se třemi vchody vyplňují novodobé výkladce. Šestiosé průčelí rytmizují obdélná čtyřtabulková kastlová okna. Fasádu 1. patra člení bosáž, okna rámují profilované šambrány a přímé nadokenní římsy. 2. patro odděluje kordonová římsa, v jejímž středu vyrůstá balkon, nesený třemi mohutnými volutovými konzolami, plasticky dekorovanými listovcem a perlovcem. Podhled balkonu je konstruován ze tří pískovcových částí, mezi konzolami jsou vyhloubeny pravoúhlé žlábky s vykrojenými rohy. Zábradlí balkonu tvoří balustráda s hranolovými pilíři na krajích. Okenní otvory 2. patra uvozují v parapetu přízední kuželkové balustrády, vymezené šířkou okna párem nízkých pilastrů, v čele dekorovaných palmetou. Úroveň parapetu uzavírá průběžná podokenní římsa, na níž spočívají i páry pilastrů s komolými dříky a toskánskými hlavicemi, vynášejícími nadokenní římsy v suprafenestrách s trojúhelníkovými frontony, jejichž hrany jsou bohatě profilovány. Půdní polopatro rytmizuje v týchž šesti osách řada horizontálních obdélných otvorů, opatřených profilovanými šambránami s uchy. Korunní římsa je podepřena řadou volutových konzol. Omítka je hladká, okrová, stejně jako ve dvorním průčelí, které je rozděleno do tří částí. Západní část dvorního průčelí rytmizují střídavě 2 a 3 okenní osy, nejvýše jen 1 osa. Okna jsou kastlová, čtyřtabulková. V přízemí středního úseku dvorního průčelí je prolomen velký půlkruhový okenní otvor a vpravo od něj vchod. Nad nimi je konstruována dvoupatrová, z průčelí tříosá, dřevěná uzavřená pavlač, nesená několika železnými konzolami. Parapety jejích čtyřtabulkových, ven otvíravých, oken jsou plné prkenné. Východní část dvorního průčelí tvoří rizalit uvnitř se sociálním zařízením, dosahující výšky pavlače, na níž je balkon. Dispozičně jde o hloubkový trojtrakt, který byl v mladších stavebních dějinách dále dělen. Pod celým přízemím, které má šířku dvou stavebních parcel středověkého původu, je více k západní straně domu uložen těsně při náměstí podélný, lomeně zaklenutý sklep. Je vyhlouben ve skalnatém podloží v různých výškových úrovních a pravděpodobně propojen se sklepem sousedního domu čp. 94. Dále je propojen s dvorním traktem sklepa, jehož obvodové zdivo je kamenné a klenba valená do traverz. Veškeré kamenné zdivo je zčernalé pravděpodobně od většího požáru, některé části jsou vyspraveny a vyzděny z pálených cihel. Východním traktem přízemí vede celou šířkou domu úzká chodba, z níž se vstupuje na centrální schodiště, kryté střešním světlíkem. Zábradlí schodiště z hlazeného betonu je litinové, ornamentalizované. V přízemí je zachována místnost s renesanční valenou klenbou, ostatní klenby patří jednotnému klasicistnímu systému, pruské placky dělené pasy, ve dvou případech vroubené lištami s mělčími vpadlými plochami v klenbách. Místnosti v patrech jsou plochostropé. Krov sedlové střechy je vaznicový s ležatou stolicí a sloupky. V severozápadním koutě pozemku je situován novodobý patrový, památkově nehodnotný objekt.