činžovní dům

Nárožní, okapově orientovaný, zděný, řadový dvoupatrový dům se dvěmi křídly. Hlavní budova je hluboká cca 9,4 m a dlouhá cca 24,5 m, navazující křídlo je hluboké cca 6,5 m a dlouhé 8,2 m. Obě křídla jsou směrem do radniční ulice pojednány pod jednotnou fasádou. Objekt je osazený na zvýšeném suterénu, který s klesající úrovní přilehlé Radniční ulice plynule vystupuje nad terén. Jižní průčelí, které je hlavní, členění devět okenních os, západní průčelí tři. Horizontálním prvkem fasády je kordonová římsa mezi přízemím a prvním patrem a korunní římsa, vertikálně dům rozdělují mělké rizality v první, páté a deváté ose. Ve druhém a třetím rizalitu je umístěn vstup do objektu, respektive průjezd do dvora, který je opatřený půlkruhovým záklenkem. Vstupní vrata jsou mohutná, dvoukřídlá, s profilovaným rámem, do něhož jsou osazené kazety. Nad výrazným poutcem je termální nadsvětlík. Vrata do dvora mají obdobné pojetí, ale díky klesající úrovni ulice jsou osazené níže. Místo nadsvětlíku je pod kruhovým záklenkem v dřevěném obložení osazené okno do přízemní místnosti. Otvory jsou osazené do odstupňované šambrány. Spáry pásové rustiky, kterou jsou opatřené všechny rizality až po korunní římsu, jsou kolem vrat zalomené do iluzivní podoby záklenku bez zdůraznění klenáku. Naležato otočená obdélná okna do suterénu jsou zdůrazněná paspartou obtaženou páskou. V osmé ose se nachází zazděný vchod do suterénních prostor z ulice, které byly původně využívány pro hostinské účely. Ven otvíravá, šesti tabulková okna s poutcem ve dvou třetinách, jsou osazená do líce fasády. V přízemí jsou obtažená páskou, v patrech profilovanou šambránou s ušima. Výrazně předstupující nadokenní římsy, jsou ve druhém patře doplněné o vejcovec. Parapetní římsa v přízemí je bez dalších doplňků, v patře ji vynáší poprseň s balustrádou osazenou na kordonové římse a ve druhém patře ji nesou krakorce stylizované do drobných čtvercových plošek. Ze sedlové střechy nad třetí a sedmou okenní osou vystupují nedávno realizované vikýře s atikovým štítem, s kolmou sedlovou střechou o malém sklonu, prolomené párem okenních otvorů. Ve dvorním průčelí se nejvíce uplatňuje pavlačové křídlo se dvěma patry pavlačí položených na trojúhelníkových ocelových krakorcích. Pavlač ve druhém patře je prosklená. Nad ní jsou prolomená okna do podstřešního prostoru překrytého pultovou střechou. Dispozici domu tvoří zřejmě podélný dvoutrakt. Vstupní síň vyrovnávající uliční úroveň s úrovní podlahy přízemí několika kamennými stupni je sklenutá dvěma poli pruské placky na půlkruhové pasy. Schodiště do patra, rovněž s kamennými stupni, situované ve druhém traktu za vstupní síní, je trojramenné, točité. Schodnici a podestu nese arkáda s přímým průvlakem položeným na středový pilíř, opatřený obdélnými profilovanými vpadlinami. Chodba před schodištěm je překryta fabionovým stropem. Tato chodba pokračuje podél původní černé kuchyně a zadní plochostropé komory, segmentově sklenutou chodbou do dvora. V chodbě, z níž je přístupný sklep, se nachází osm vyrovnávacích kamenných stupňů. Stěny schodiště mají zaoblené kouty obdélné niky. Volné prostory v arkádě jsou opatřené bezpečnostní zámečnickou mříží, tvořenou svislými, vodorovnými a diagonální pruty. Madlo je uložené na stěnových konzolách. V posledním podlaží je prostor osvětlen prosklenou plochou ve střeše. V patře je zachována základní dispozice, nad černou kuchyní je prostor klenutý plackou. Do suterénních prostor se sestupuje po kamenném schodišti. V předním traktu se pod hlavní budovou nachází prostory sklenuté stlačenou valenou cihlovou klenbou, pod pavlačovým křídlem příčnou segmentovou klenbou na stlačené pasy. Původní hostinské využití dokládají zbytky omítek a keramických dlažeb. Ve druhém traktu leží valeně sklenutý sklípek s cihlovou klenbou. Z úrovně prvního suterénu pokračují schody do druhého suterénu pod pavlačovým křídlem, kde se nachází rovněž rozsáhlý prostor sklenutý mírně stlačenou, valenou klenbou.