činžovní dům

Okapově orientovaný, řadový, zděný, jednopatrový dům s půdním polopatrem, na zhruba obdélné parcele široké cca 10,2 m a hluboké 20,4 m. Průčelí je novodobě přeřešené, avšak původní klasicistní koncept je zřejmý. Dům je členěný třemi okenními osami. V horizontálním směru je průčelí dělené jednoduchou kordonovou římsou mezi přízemím a patrem a profilovanou korunní římsou, ve svislém směru je dělené nárožními a meziokenními rustikovými pásy. V první a třetí ose přízemí jsou výkladce do komerčních prostor, ve třetí včetně dveří, rámované úzkou profilovanou šambránou, vprostřed je vstup do objektu, osazený do profilovaného kamenného ostění s půlkruhovým záklenkem s klenákem ve vrcholu. Přízemí osazené na sokl do výše parapetů výkladců, je opatřené pásovou rustikou. Okna v 1. NP jsou v paspartě, osazené na parapetní římse, rámované předstupující páskou, která je vytažená kolem nízkého nadpraží k přímé, profilované nadokenní římse. Poprseň má obdélníkové předstupující zrcadlo s vytaženým kosočtvercem. Okna do půdního polopatra jsou rámované rovněž paspartou obtaženou předstupující páskou, která je osazená na parapet vynášený naznačenými obdélnými konzolkami. Dvorní průčelí je hladké bez členění. Nad přízemím je vytažená na dřevěných konzolách pavláčka, která zřejmě zpřístupňovala záchodový přístavek v levé části průčelí. Okna jsou částečně nově prolomena a zejména v patře jsou osazená nevhodná, typová, jednotabulová, svisle otočná s boční ventilačkou. Dispozici domu tvoří hloubkový příčný trojtrakt. Uliční část prvního traktu zabírá plochostropá místnost se štukovou lisénou na stropě. Za ní následuje valeně sklenutá místnost, pravděpodobně černá kuchyně, přístupná segmentovým otvorem, která má kvůli sklepní chodbě zvýšenou úroveň podlahy. Při dvorním průčelí prvního traktu je místnost sklenutá segmentovými klenbami do ocelových nosníků. Ve druhém traktu je situována průchozí chodba do dvora, zaklenutá v přední části valenou klenbou se třemi páry, patrně dodatečně vložených, pětibokých, styčných výsečí, vprostřed, nad širším půdorysem, stlačenou valenou klenbou s lunetami nad nástupním schodišťovým ramenem do patra a pod výstupním ramenem do patra, čímž se zpřístupňuje prostor pod ním a v zadní části segmentovou klenbou. Ve třetím traktu je při uličním průčelí prodejna sklenutá stlačenou valenou klenbou se třemi páry pětibokých výsečí, následuje tříramenné schodiště s kamennými stupni, položenými na přilehlých stěnách. Schodiště je prosvětlené zděným světlíkem, kolem kterého se obtáčí. V zadní části traktu je místnost se segmentovými klenbičkami, sklenutými do ocelových nosníků. Patro je plochostropé se dvěma bytovými jednotkami, v podkrovním polopatře je jedna bytová jednotka. Sedlová střecha o různém sklonu rovin je nesená dvěma stojatými stolicemi, na nichž jsou položena dvě půdní podlaží. Vstup do sklepních prostorů pod prvním traktem je z centrální části průchodu. Kamennou klenbou valeně zaklenuté sklepy při uličním a dvorním průčelí spojuje chodba. Zadní místnost má klenbu podchycenou mohutným cihelným pasem, z přední je přístupná lomená chodba klesající do nižší úrovně, kde byl pravděpodobně zdroj vody.