činžovní dům

Nárožní, zděný, převážně dvoupatrový objekt, s okapově orientovanou, zvalbenou střechou. Dům se skládá ze tří křídel. Pavlačové západní křídlo se na hlavní severní křídlo napojuje z jihu v rovině bočního průčelí do Úzké ulice. K nároží pavlačového křídla je připojeno z východu jižní dvorní křídlo, které je jednopatrové. Hlavní křídlo je cca 7,9 m široké a hluboké cca 18,8 m, pavlačové křídlo je široké cca 5,7 m, respektive přejímá šířku hlavního křídla a hluboké cca 24,4 m, šířka dvorního křídla je cca 10,8 m a hloubka cca 10,2 m. Severní eklektické historizující průčelí, které je hlavním průčelím objektu, je členěné třemi okenním osami. Výrazným horizontálním prvkem fasády je výrazně předstupující kordonová římsa mezi 1. a 2. NP, kordonová římsa mezi 2.a 3. NP, poprsní římsy, z nichž vystupují okenní parapety a mohutné kladí. Výrazným vertikálním prvkem jsou nárožní pilastry po druhou kordonovou římsu s bosáží. Ve druhé okenní ose, nad vstupem do prodejny, je situován dvoupatrový arkýř obdélného půdorysu, který vynáší pár masivních, pravděpodobně původně volutových, krakorců. Sokl je obložený pískovcovými deskami. Otvory jsou lemované šambránami s ušima. V první a třetí ose přízemí je nadpraží doplněno o zploštělou boltcovou kartuši s hlavou lvíčka ve vrcholu a palmovými ratolestmi po stranách, nadpraží druhé osy je doplněné obdélným páskovým zrcadlem. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Okna v první a třetí ose v 2. NP jsou rámována úzkou šambránou. K ní těsně doléhají pilastry s volutovou hlavicí, osazené na parapet, které nesou přímou nadokenní římsu, nad níž je položená rozeklaná segmentová římsa. V tympanonu je akantová mušle s postranními akanty. Po stranách obdélného zrcadla v nadpraží jsou rokaje. Parapet nesou zploštělé volutové konzoly. V páskou rámované poprsni je girlanda. Okno ve druhé ose, prosvětlující arkýř, má obloukový záklenek s mohutným volutovým klenákem. Postranní kanelované pilastry s římsovými hlavicemi, nesou archivoltu. Jsou osazené na kordonovou římsu a prochází za parapetem. Cvikl doplňuje stuhový ornament. Poprseň je balustrádová. Úzká postranní okna do arkýře jsou rámována šambránou s ušima. V nadpraží je vavřínový věnec. Okna v první a třetí ose ve 3. NP mají šambránu s ušima nesenou parapetem, který podpírá pár volutových konzol. Obdélné zrcadlo v nadpraží má postranní boltce. Přímá nadokenní římsa vystupuje z architrávu. Ve druhé ose je umístěný pár úzkých oken s půlkruhovými záklenky, které prosvětlují arkýř. Archivolty jsou osazené na středový válcový toskánský sloup a boční pilastry. Ve vrcholu archivolty je drobný klenák. Boční okna do arkýře jsou obdobná. Mohutnou, předstupující korunní římsu nesou volutové krakorce, osazené na průběžných pilastrech. Nad okny v první a druhé ose je ve vlysu zrcadlo, nad oknem arkýře boltcová kartuše s palmovými ratolestmi po stranách. Je členěné sedmi okenními osami, přičemž první tři náleží mělce předstupujícímu rizalitu, který přebírá dělení a dekorativní články hlavního průčelí. Výrazné horizontální prvky přecházejí z hlavního průčelí. Svisle je rizalit rytmizován nárožními svazkovými pilastry a meziokenními pilastry, které dosedají na spodní kordonovou římsu. Okna v přízemí, osazená mezi první a druhou a druhou a třetí osu rámuje šambrána s ušima, kterou nese parapetní římsa. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Okno osazené do druhé osy ve 2. NP kopíruje okno arkýře. V první a třetí ose téhož podlaží jsou nízké mělké obdélné niky. Ve třetím podlaží jsou okna slepá, naznačená profilovanou páskou. Dále je fasáda již značně zjednodušená. Zůstává horizontální dělení kordonovými římsami a kladím. Okna jsou rámována šambránami s ušima, parapety a ve 2. NP přímými nadokenními římsami ve zvýšené poloze. Dispozici hlavního křída tvoří příčný hloubkový dvoutrakt. V prvním traktu se nacházela chodba napříč domem, která je nyní účelově předělená. Je sklenutá půlkruhovou valenou klenbou s nezjištěným počtem párů pětibokých výsečí. Ve druhém traktu leží při hlavním průčelí prodejní místnost se dvěma páry lunet. Za ní následuje hala s trojramenným schodištěm a galerií, s náročnou štukovou výzdobou. Jednotlivé stupně jsou kamenné, osazené jako konzola. Madlo podpírají jednotlivé litinové pruty se složitým volutovým dekorem. Galerii nese segmentová klenba sklenutá do ocelových nosníků, které jsou při stěnách podpírané volutovými konzolami. Vprostřed klenby je umístěná štuková rozeta. Stěny haly dělí ve vodorovném směru kordonové římsy a fabionová římsa, ve svislém směru pilastry s patkami v každém podlaží, římsovými hlavicemi, a volutovou hlavicí ve vlysu fabionu. Dříky pilastru zplastičťují obdélníkové vpadliny. V plochách rastru jsou štukovým profilovaným rámem vytažené obdélníky. Nad každou plochou je umístěná rokajová kartuše. Okna prosvětlující halu jsou osazená v šambráně s ušima, doplněnou v parapetu rokajovou kartuší s bočními volutami a akantovým klenákem v nadpraží. Nad otvory jsou přímé římsy, a výše položená rámovaná zrcadla. Strop je opatřen pásovou štukou ve tvaru čtyř čtverců, se zaoblenou ustoupenou hranou v koutech místnosti a vyžlabenou centrální hranou vprostřed stropu, která obtáčí rozetu. Za schodištěm následuje valeně sklenutá místnost se dvěma páry lunet. Místnosti v patře jsou plochostropé. Tři sklepní prostory jsou řazené za sebou ve druhém traktu a přecházejí až pod průjezd pavlačového křídla. Prostora pod hlavní budovou má omítanou valenou klenbu, podepřenou zděným středovým pilířem. Pod prvním traktem pavlačového křídla je sklep zaklenutý cihlovou valenou klenbou, pod průjezdem plochostropý, realizovaný z ocelových nosníků. Nově obnovovaná západní fasáda pavlačového křídla není, kromě kordónových říms a korunní římsy, která je oproti hlavní budově snížená, dále dělená. Průčelí je členěno osmi okenními osami. V první leží vstup do obchodu, ve třetí je situován průjezd do dvora se segmentovým záklenkem. Podél dvorní fasády je dřevěná prosklená pavlač, vytažená na ocelových konzolách. Její střecha je využívána jako nouzová terasa. Dispozici tvoří příčný trojtrakt. V prvním se nachází prostora prodejny a pokračování původní chodby do dvora. Ve druhé je valeně klenutý průjezd s párem pětibokých výsečí. Třetí trakt je sklenutý třemi poli pruské placky a je dodatečně předělený pro potřeby restaurační kuchyně. Patra křídla zpřístupňuje schodiště v dvorním křídle. 2. NP je plochostropé, ve 3. NP jsou segmentové klenbičky sklenuté do ocelových nosníků, uložených na obvodových zdech. Dispozici tvoří centrální chodba, s postraními ubytovacími kójemi. Před severní fasádu dvorního křídla je představená polygonální přízemní předsíň, která není součástí památky. Průčelí je členěné čtyřmi okenními osami, vytvářejícím dva páry. Okna jsou po dvou osazená pod dlouhý segmentový záklenek, který se projevuje v místnosti v patře. Jižní průčelí je bez oken a bez členění. Střecha je pultová se sklonem do dvora. Dispozici dvorního křídla tvoří příčný dvoutrakt. V prvním traktu je umístěná restaurace. Místnost je sklenutá čtyřmi poli pruské placky, sklenuté na pasy opírající se o středový pilíř. Ve středové stěně je druhotně osazené pískovcové klasicistní ostění. Ve druhém traktu je jednoramenné přímé schodiště do 2. NP a také zpřístupňuje 3. NP v pavlačovém křídle. Schodišťová chodba je segmentově zaklenutá.