činžovní dům

Jednopatrový, trojkřídlý, zděný dům, okapově orientovaný s valbovými střechami. Dvorek, který křídla svírala, byl zastavěn skladovacími prostory obchodu. Objekt i s dvorkem zaujímá půdorys cca 18, 5 m široký a 43 m hluboký. Uliční průčelí je sedmiosé, historizující, s výrazným novorenesančním akcentem mohutného arkýře ve třetí ose, zdobeného plastickým štukem nad vstupním portálem a hravým novobarokním dekorem kolem jednotlivých okenních otvorů. Arkýř je zastřešený valbovou stříškou, na kterou je nasazený obdélný vikýřek s dolními volutovými křídly. Hlavním horizontálním prvkem je kordónová římsa a kladí, které dělí také arkýř a částečně pokračuje na boční fasádě. Kordonovou římsu tvoří vyložení s plochou spodní profilací. Ve vlysu se nachází obdélné větrací otvory do podstřeší, které respektují okenní osy, vyjma arkýře, kde se nachází štuk. Ten zobrazuje dvě nahé okřídlené pany držící vavřínový věnec. Místo nohou mají voluty stočené do zavíjených ornamentů, přičemž jeden vytváří mísu na ovoce. Korunní římsu nesou dovnitř stočené volutové konzoly, umístěné mezi okenními osami a v nároží. Korunní římsa je profilovaná dvěma podvaly, předsazením a šikminou. Tato profilace se v úplnosti zachovala pouze na arkýři. V přízemí leží v první ose výklad, ve druhé vstup do prodejny, ve třetí vstupní dveře, ve čtvrté až páté ocelový výkladec s mírně vykloněnou prosklenou plochou. Vstupní dveře jsou vsazené do pískovcového ostění, profilovaného několika ústupky, završeného lichoběžníkovým klenákem s maskaronem. Dveře jsou jednokřídlé. Jsou prolomené otvorem s půl obloukovým ukončením, v němž je vsazená mříž vzniklá spojováním různě velkých volut. Kolem něj je edikula sestávající z obdélných pilastrů na volutové patce a s iónskou hlavicí a trojúhelníkového frontonu. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Okna v patře jsou rámována paspartou s páskou, která je sazená na parapet. V dolních koutech k paspartám přiléhají drobná volutová křídla. V nadpraží je klenák s volutou tvořící konzolu přímé nadokenní římse. V dolní části je Svatojakubská mušle. Suprafenestra je zvýrazněná štukou, která pokračuje podél horní části pasparty. Parapet podpírá volutová konzola v poprsní, podložená soklovou patkou na kordonové římse. V poprsni je obdélné zrcadlo rámované náročným zavíjeným ornamentem. V nároží arkýře jsou pilastry se soklovou patkou ukončenou předsazenou římsou v úrovni parapetů a stylizovanou iónskou hlavicí. Ze stran jsou na patce v kruhových medailonech výrazně plasticky pojaté hlavičky. V poprsni čelního okna je náročný volutový a akantový dekor. Místo přímé římsy je zde prolomený trojúhelníkový fronton, do něhož je osazená ženská busta. Arkýř nesou nosníky skryté dekorativním oplechováním ve tvaru krakorců, které jsou uložené na srdčitých konzolách s římsou a kartuší v čele. Plochy krakorců jsou zdobené akanty. Kvůli statickému podchycení je v horní části oplechování odstraněné. Průčelí otočené do boční ulice má 11 okenních os. Přízemí druhé a třetí osy zaujímá portál bývalého průjezdu. Má půlkruhovou profilovanou archivoltu s volutovým klenákem. Ta je osazená na bočních pilastrech s římsovou hlavicí. V osmé a deváté ose je korunní římsa přerušená a polopatro je zvýšené a překryté pultovou střechou. Okno v patře v jedenácté ose je slepé. Průčelí do ulice Na hradbách má čtyři okenní osy. Obě průčelí jsou zbavená veškerého dekoru a jsou hladká. Také dvorní průčelí jsou přeřešená. Původní klasicistní arkádové nádvoří je zrušeno. Před průčelí byly v přízemí představené prodejní a skladovací prostory, které jsou zastřešené plochou střechou, upravenou jako terasa přístupná z prvního patra. Arkády jsou zazděné a do zazdívek vsazená nová okna. Kamenné sloupky arkádového loubí nepatrně vystupují na vnitřní i vnější straně. Dispozice hlavní budovy je radikálně změněna. Jde o hloubkový trojtrakt. V prvním traktu se nachází prodejna elektro, která je opatřená stropem ze segmentových kleneb sklenutých do ocelových nosníků. V zadní části je kancelář s valenou klenbou se styčnými lunetami. Následuje bývalý průjezd sklenutý plackami na mohutné pasy. V dalších prostorách přidružených funkčně k prodejně sportovních potřeb jsou valené klenby s lunetami. Ve středním traktu leží chodba k schodišti do patra, která je sklenutá segmentovou klenbou. Schodiště je tříramenné, s kamennými stupni. Opírá se o arkádu. Prostřední rameno je opatřené madlem, vynášeným litinovými pruty. Prut je vespod rozšířený do tvaru srdčitého listu s palmetou uvnitř, vprostřed je mašle a v horní části jsou v opozici položené pravoúhlé voluty, nad nimiž je půl slunce. Prut je ukončený lilií. Ve třetím traktu jsou plochostropé prodejní prostory. Arkádová chodby v patře, ze které jsou přístupné jednotlivé byty, je zaklenutá plackami na pasy. Arkáda je stažená ocelovými táhly.