činžovní dům

Okapově orientovaný, řadový zděný, dvoupatrový dům, na zhruba obdélné parcele o šířce cca 11 m a hloubce cca 18,5 m. Uliční klasicistní průčelí pocházející z roku 1806, člení 4 okenní osy. První dvě jsou blíže k sobě. V horizontálním směru průčelí dělí kordonová římsa mezi přízemím a patrem a nenápadná neprofilovaná korunní římsa. Ve svislém směru jsou to nárožní pilastry a meziokenní pilastry, vedle třetí okenní osy sdružené. Pilastry bez patek se nedotýkají kordonové římsy. Hlavice je jednoduchá, nízká římsová. V přízemí jsou v první a čtvrté ose dveře do prodejen, dveře ve čtvrté jsou rámovány špaletou z kamenných pásků. Ve druhé ose je výkladec. Třetí osu zaujímají vrata průjezdu se stlačeným záklenkem, osazená do kamenného portálu s profilovanou archivoltou. Ve vrcholovém klenáku je datum 1806 a monogram JB. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Okna v 1. NP mají poprseň zdůrazněnou vystupujícím obdélným zrcadlem nesoucím nevýrazný profilovaný parapet. Lomenicovou nadokenní římsu podpírají krakorce symbolizované plochými obdélníky. Pod nejvyšším vzepětím římsy je mohutný plovoucí klenák. Okna ve 2. NP mají paspartu osazenou na nízkou, profilovanou parapetní římsu. Nad paspartou je přímá, nízká profilovaná nadokenní římsa. Před jihovýchodní nároží dvorního průčelí je vytažený rizalit s pultovou střechou napojenou na sedlovou střechu hlavní budovy. Z něj je přístupná pavláčka vlevo. Nad pavláčku je vytažená stříška z průsvitného polykarbonátu. Zábradlí je novodobé, ocelové s vodorovnými dřevěnými deskami. Dvorní fasáda je hladce omítnutá. Nevhodná trojdílná okna jsou účelově osazená mimo jednotný rytmus. Fasády jsou bílé. Dispozici domu tvoří příčný hloubkový trojtrakt. Při uličním a dvorním průčelí jsou místnosti plochostropé, vprostřed dispozice je sklenutá plochou pruskou plackou. V 1. NP, jinak plochostropém, se nad touto místností nachází valeně sklenutá černá kuchyně, prosvětlená dodatečně vezděným světlíkem. Druhý trak zaujímá průjezd, sklenutý pruskými plackami, osazenými na pasy. Nástup před schodištěm do patra je sklenutý širší plackou s menším vzepětím, která je nad schodištěm podepřená segmentovým průvlakem. V patrech je v tomto prostoru situována rozměrná hala, oddělená od schodiště prosklenou stěnou. Prostory ve třetím traktu jsou rovněž plackami. Vprostřed traktu je situováno trojramenné schodiště s kamennými konzolovými stupni a dvěma mezipodestami. Madlo nese železné šprlení. Jediným dekorativním prvkem je ztužení diagonálami pruty mezi madlem a rovnoběžným prvkem pod ním. Schodiště je prosvětlené prosklenou plochou střechy. Jižní střešní rovina je nasazená na dvorní obvodovou stěnu již na úrovni 2. NP, takže už zde jsou půdní prostory. Hlavní krov je podpírán stojatou stolicí. Sloupky jsou osazené do vazných trámů a jsou podložené vzpěrami. Vaznice, podpíraná sloupky s pásky, sestává ze dvou tesařsky propojených trámů. Nese hambálky, které zároveň tvoří stropnice druhého půdního patra. Vazné trámy se nacházejí pod každým krokevním párem, který je do něj začepován. O dodatečném rozšiřování a zvyšování domu mohou svědčit zazděné otvory ve východní štítové zdi. Sklep pod třetím traktem je přístupný z objektu. Směrem do ulice je sklep s cihlovou klenbou, směrem do dvora má kamennou valenou klenbu. Sklep v prvním traktu při dvorním průčelí je přístupný ze dvorku schodišťovou chodbičkou z čela rizalitu.