měšťanský dům

Dvoupatrový, zděný, nárožní dům, ukončující západní frontu náměstí. Je okapově orientovaný a nad svým delším průčelím, které se obrací do ulice Valašské, je valba. Zaujímá lichoběžníkový půdorys, který se z šířky hlavního průčelí cca 7,5 m rozšiřuje na cca 9m při dvorním průčelí. Hloubka domu je cca 23,8 m. K severozápadnímu nároží je připojené dvorní křídlo. Samotný dvůr je obehnaný zdí, oddělující pozemek od ulice Valašské a Hanácké. Celková koncepce průčelí je nepochybně klasicistního původu, vzniklá kolem roku 1800. Při výstavbě 2. patra po roce 1841 byla upravena a v nové době povrchově upravené. Hlavní průčelí je dvouosé. V řešení fasády převažují horizontály tvořené kordonovými římsami a korunní římsou, přičemž římsu mezi 1. a 2. patrem tvoří pouze štukový pás. Hlavní průčelí je členěné dvěmi okenními osami. Vstup do domu je ve druhé ose, poněkud odsazené vpravo. Původní, dvoukřídlé, třídílné, kazetové dveře s prosklenou horní třetinou, jsou vsazené do pozdně klasicistního kamenného portálu s odděleným nízkým nadsvětlíkem. Zvýšenou úroveň přízemí vyrovnávají z ulice tři pískovcové stupně. Okna jsou vsazená do plochých paspart. V 1. patře jsou pasparty doplněné o obdélnou poprseň s obdélným zrcadlem a nadokenní přímou římsu, ve 2. patře o parapetní a nadokenní římsu. Boční průčelí je členěné osmi osami. Zvyšující se sokl je prolomený nepravidelně rozmístěnými větracími otvory ze suterénu. Dvorní průčelí je členěné rovněž dvěma osami. Před ně je nad zvýšeným suterénem představěná pavláčka, tvořená pískovcovými deskami a nesená pískovcovými sloupy. Tato pavláčka je částečně integrovaná i do dvorního křídla. Dvorní křídlo je o patro nižší, kryté pultovou střechou s mírným sklonem. Do dvora se otevírá čtyřmi okenními osami. V horním patře je vprostřed výrazně vyložený balkon, vynášený třemi železnými trojúhelníkovými konzolami. Balkon je dřevěný se sedlovou střechou velice kvalitně provedený ve stylu zahradního altánu. Na dvorní křídlo navazují přízemní hospodářské budovy. Koruna zdi kolem dvora je s ohledem na klesající terén přilehlé ulice čtyřikrát odstupňovaná. Zeď je prolomená dvěma vstupy se segmentovými záklenky. Volné plochy jsou vyplněné dvěma páry oválných zrcadel a párem obdélných zrcadel. Dispozici přízemí tvoří příčný dvoutrakt. V přední části je klenuté klasicistními plackovými klenbami s mezipasy, v zadní části plochostropé. Poloha schodiště je zcela přeřešená. Nachází se vprostřed prvního traktu a je přístupné ze vstupní chodby ve druhém traktu. Na chodbě je položená kvalitní dlažba z přelomu 19. a 20. století vytvářející kobercový vzor s lemem. Schodiště je dvouramenné s mezipodestou. Z přízemí jsou kamenné stupně osazené na stěny, v patře jsou konzolově vetknuté. V prvním a druhém patře je rozměrná schodišťová hala, ze kterou jsou přístupné jednotlivé byty. Madlo nesou náročně zdobené zdvojené litinové pruty se střední rozetou, akanty a volutami. Podestu haly ve druhém patře nese litinový sloup. Místnosti bytů jsou plochostropé s jednoduchým fabionem. Schody na půdu vedou prostorem, který jak dokládá pozůstatek šablonové výmalby a fabionu, byl obytným prostorem. V podkroví jsou na podlaze čtvercové pálené půdovky. Krov je vaznicový, se stojatou stolicí. Sklepy jsou umístěny pod přední a střední částí, přičemž z předního sklepa vedlo dnes nepřístupné vřetenové schodiště. Tento přední sklep je příčný, z lomového zdiva, zaklenutý kamennou, mírně lomenou valenou klenbou, je propojený s podélným sklepním prostorem pod středem domu, který je však už cihelný, zaklenutý renesanční půlkruhovou valenou klenbou. V zadní, novější části, sklepní prostory vystupují na úroveň terénu. V prvním traktu se nacházel původně byt, který je dnes využíván jako sklad, ve druhém traktu je chodba.