měšťanský dům

Řadový, zděný, dvoupatrový objekt, je okapově orientovaný. Dům je vybudovaný na téměř obdélném půdoryse, širokém cca 7,5 m a hlubokém cca 25,8 m. Uliční průčelí je členěné dvěma okenními osami. Výrazným horizontálním prvkem fasády je kordonová profilovaná římsa mezi přízemím a prvním patrem a korunní kladí. Kladí je složené z vysokého architrávu, vlysu zdobeným čtvercovými růžicemi nad osami pilastrů a nenápadnou korunní římsou. Výrazným vertikálním prvkem jsou ploché pilastry, dva nárožní a jeden meziokení, osazené na kordonovou římsu, vynášející kladí. Jejich jednoduché patky zdobí dvě oblounové římsy, hlavice jsou toskánské. V první ose, v klasicistním kamenném portálu s odděleným nadsvětlíkem, jsou vstupní dveře osazené do druhotně zazděného otvoru s půlkruhovým záklenkem, podobným otvoru ve druhé ose, který zaujímá výkladec s centrálně umístěným vchodem. Může jít i o zbytek zaniklého podloubí. Úzká profilovaná špaleta oken 2. NP je osazená na parapet. Poprseň je doplněná pletencovým vlysem.Nadpraží pod nadokenní přímou římsou je doplněné pruhem s motivem lístků a rozety vprostřed. Okna ve 3. NP s přímou nadokenní římsou jsou bez špalety. V poprsni je obdélník s medailonem a akantovými rozvilinami po stranách. Dvorní průčelí je členěné třemi okenními osami. Před první osou je situovaný patrový přístavek. Ve třetí ose je umístěný průchod z ulice. Dispozici domu tvoří hloubkový dvoutrakt. V prvním traktu je chodba sklenutá valenou klenbou se střídajícími se lunetami. V jejím čele je umístěné dvouramenné schodiště. Jednotlivě kamenné stupně jsou ve stěně uložené jako konzoly. Zábradlí tvoří jednotlivé litinové pruty. Ty se za ukotvením větví. Vprostřed tvoří akcent rozeta, od které se odvíjí drobné stylizované výhonky vinné révy. Nad nástupem se rozkládá segmentový pas, který nese deformovanou placku, osazenou na valenou klenbu. První trakt se za schodištěm zužuje na úkor zadní komory, která je nepochybně pozůstatkem středověké dispozice. Při uličním průčelí ve druhém traktu je situována valeně klenutá místnost, vpředu s párem rozměrných styčných lunet, v zadní, nepatrně širší části se dvěma páry menších styčných lunet. Úvahu o zaniklém podloubí může podporovat zazděný otvor směrem k sousednímu domu, který má záklenek tvořený lomeným obloukem. Prostory v patře při dvorním průčelí jsou přístupné z mezipodest. Široká podesta v prvním patře rozdělená dřevěnou prosklenou příčkou, která vytváří předsíň bývalému bytu, v současnosti kancelářím, je sklenutá pruskou plackou. V současnosti účelově předělená sousední místnost ve druhém traktu je rovněž sklenutá plackou. Byt v druhém mezipodlaží má stropy doplněné fabiony. Schodiště shora prosvětluje prosklení v ploše střechy. Krov sedlové střechy o mírném sklonu vynáší stojatá stolice na vazných trámech. Sklepní prostory se nachází pod druhým traktem. Oba prostory sklenuté valenou kamennou klenbou spojuje chodbička zaklenutá cihelnou segmentovou klenbou. V ní jsou situované schody, které vyrovnávají nižší úroveň zadního sklepa. Kolmo na tento koridor se napojuje přímé schodiště z hlavní chodby. Ze zadního sklepa je po dalších schodech přístupný skalní sklep vytesaný pod centrální částí domu. V chodbě i hlavní prostoře jsou vytesané niky. Strop je silně očazený a otvory ve stropě mohou nasvědčovat, že byl využíván také jako nouzové obydlí. Do Hanácké ulice je památkově nevýznamná hospodářská zástavba.