měšťanský dům

Jednopatrový řadový dům s atikovým patrem je umístěn v západní frontě náměstí, postavený z kamenného a cihelného zdiva a omítnutý hladkou vápennou omítkou okrové barvy, architektonické prvky jsou bílé, střecha hloubková, sedlová, krytá eternitem, původně prázdná hambálková soustava – podkroví upraveno na obytnou část. Průčelí je dvouosé, členěné pravoúhlými zamřížovanými šestitabulovými okny. Přízemí bosované, vlevo je půlkruhově zakončený výkladec a vpravo stejně tvarovaný vstupní portál, oba lemované šambránou, dveře jsou dřevěné a prosklené. Patra jsou oddělena od přízemí kordonovou římsou, na nichž spočívají tři pilastry s patkami, které nesou profilovanou korunní římsu. Okna jsou olištovaná štukovými šambránami s uchy, v 1. patře jsou nad okny lichoběžné okřídlené profilované frontony. V přední části vlevo je krám s hloubkově situovanou valenou klenbou s pětibokými lunetami. V pravé části průjezd, který se uprostřed zužuje a dělí na chodbu do dvora a schodiště, zaklenut je valenou klenbou s lunetami, v zadní části s výraznými hřebínky. Průjezd je novodobě přepažen dvěma dřevěnými prosklenými příčkami, klenba v prostřední části je vyzdobena nástěnnými malbami (znaky města Šumperka, Žerotínů, olomouckého biskupství, znakem majitele domu aj.). Prostory v patře nově upraveny. Místnost v uliční části je plochostropá, propojená bez příček s prostory ve střední části, kde jsou valené klenby a valené klenby s lunetami, novodobě vyzdobené nástropními malbami s historickými náměty. ostatní místnosti plochostropé, atikové patro, resp. podkroví, je upraveno na obytné místnosti. V dvoupodlažním sklepě hloubkové dispozice jsou valené gotické kamenné klenby, dolní část je vyhloubena ve skále. V zadní části suterénu je ve zdi vsazena deska z krupníku, na které je žerotínský znak a nápis: „P. H. V. Z. / 1669“. Dvorní průčelí je tříosé s pravoúhlými zamřížovanými okny a novodobou zamřížovanou pavlačí v atikovém patře. Dvůr uzavírá ze západní strany omítnutá novodobá zeď. V jihozápadním koutě je památkově nehodnotná drobná cihelná stavba s hladkou vápennou omítkou okrové barvy a pultovou střechou, interiér je plochostropý. V patře byly na podlaze břidlicové desky, jedna z nich nesla podle majitele dataci 1535 a je zazděna ve stěně v hale v 1. poschodí. V jádru gotický dům na původní parcele není pohledově významnou dominantou, ale spolu s ostatními domy ve frontě dotváří prostor svažujícího se náměstí. Objem objektu tvoří jednoduchý hranol, vklíněný mezi sousední domy. Uliční průčelí je členěno dvěma okenními osami. V přízemí je osazen vstup do obchodu a do domu, v patře obdélná šestitabulková okna, v atikovém štítu dvě menší okna. Pásová rustika v přízemí je přerušená půlkruhově zaklenutými bez dalšího zdobení. Na kordonové římse jsou v meziokenních plochách umístěny pilastry s mohutnými patkami, které jsou bez hlavice vytažené až ke korunní římse. Toto členění spolu s lištovými šambránami s ušima kolem oken mohlo přetrvat z pozdně barokní úpravy fasády. Okna v patře mají poprseň zvýrazněnou nesouvisejícím obdélníkem, římsa frontonu kopíruje stlačený šestiúhelník, který je v něm umístěn. Dvorní fasáda má tři okenní osy, přičemž první dvě jsou blíže k sobě. Mimo vstupu v první ose je přízemí bez oken. Štít je prolomen lodžií s dřevěným zábradlím, obloženou bonským šindelem. Všechny otvory byly opatřeny venkovními ozdobnými mřížemi. Dispozici tvoří dvojtrakt, který mění při dvorním průčelí šířku. V prvním traktu byl při uličním průčelí v 19. století vybudován krámek, zaklenutý valenou klenbou s párem klasicistních styčných výsečí. Za ním následuje malý sklad, z něhož je průchod do sociálního zařízení, v němž se projevuje zastropení schodiště do sklepa. Tyto prostory si zachovaly dvě pole pozdně renesančních hřebínkových kleneb. Komora přístupná z plochostropé místnosti při dvorním traktu si zachovala valenou klenbu. Ve druhém traktu se nachází úzký mázhauz sklenutý čtyřmi poli pozdně renesanční hřebínkové klenby. Nalevo v jeho čele je nástup na klasicistní schodiště se třemi poli původní pozdně renesanční klenby, vpravo úzký průchod do dvora sklenutý segmentovou valenou klenbou, snížený proti úrovni přízemí o tři stupně. Suterén pod prvním traktem je gotický, v prostoře při uliční frontě zaklenutý lomenou klenbou, při dvorním průčelí o něco mladší valenou klenbou, která je částečně porušena pozdější cihlovou vysprávkou. Obě místnosti jsou propojeny dlouhou svažitou chodbou půlkruhově zaklenutou s druhotně vytvořenými segmentem sklenutými nikami, do níž ústí vstup z přízemí. Z místnosti při uličním průčelí je přístupné druhé patro sklepa vytesané ve skále, tvořené svažitou chodbou a prostorem vprostřed dispozice. Schodiště do patra je vynášeno přilehlými nosnými stěnami a vřetenovou zdí. Je tříramenné, na první mezipodestu, z níž je přístupný prostor 2. NP při dvorním průčelí, vede 5 stupňů, na druhou mezipodestu tři stupně a do 2. NP při uličním průčelí 11 stupňů Do náměstí je orientovaná plochostropá místnost, která navazuje na dvěma zaklenutými otvory s pětibokými výsečemi propojenou, valeně zaklenutou kuchyň a jídelnu, jejíž klenba, které je narušená dodatečně realizovaným světlíkem. Rozdíl mezi touto úrovní a 3. NP při dvorním průčelí překonávají 3 stupně. Zde jsou situovány 2 plochostropé ložnice a v prostoru klenuté komory a koupelna. Úroveň podstřeší rozdělená na dvě prostory při štítech, propojených chodbou se vstupy do neosvětlených komor má jednu úroveň.