park Čechovy sady

Přírodně krajinářský park na západním obvodu města, navazující na jižní straně za ul. Havlíčkovou na Smetanovy sady, z východní strany ohraničen tř. Spojenců, ze severní ul. Palackého a ze západní ul. Krapkovou. Park je tvořen soustavou palouků se sadbami dřevin, dvě hlavní aleje probíhají severojižním směrem od ul. Havlíčkovy k ul. Palackého. Dominantou centrálního palouku je od r. 1965 bronzový pomník Boženy Němcové od autorů Vladimíra Navrátila a Františka Nováka. V severní části parku je situováno dětské hřiště, nedaleko od něj v sousedství ul. Palackého pomník Karla Wellnera. V severovýchodním rohu parku u ústí do ul. Palackého se nachází od r. 1896 pevnostní tzv. Litovelská brána, součást městských hradeb, která původně stávala v hradbě na nám. Hrdinů. V severozápadním rohu parku je budova nefunkčních veřejných záchodků z počátku 20. století. Do jižní části parku ústí mimoúrovňová lávka pro pěší, která spojuje Čechovy sady se Smetanovými. V její blízkosti u ul. Havlíčkovy stojí od r. 1945 památník osvobození Rudou armádou od arch. Jaroslava Kováře ml.