kříž

Na velkém betonovém soklu čtvercového půdorysu 1,5 x 1,5 m je menší betonový podstavec křížového půdorysu umístěný diagonálně vůči spodnímu podstavci. Na něm je připevněn litinový kříž s podstavcem křížového půdorysu s volutovými křídly do všech čtyř stran. Mezi křídly na přední straně je nápisová deska: „Ke cti a chvále Boží věnován od obce a Florina Hrubého léta Páně 1870.“ Na zadní straně: „Objednal Jan Pírek starosta z Hartmanic“. Postavec i vlastní kříž jsou zdobeny vystupujícím lemováním ploch a ornamenty s motivy akantu a květu. Ramena kříže jsou též ukončena ornamentálním tvarem. Tělo Krista je podáno realisticky, hlava s trnovou korunou je skloněna k pravému rameni, kolem beder má splývající roušku, nohy překříženy pravou přes levou. Za hlavou Krista je svatozář s paprsky vybíhajícími do tří stran kříže, nad hlavou je list s nápisem INRI. Výška kříže bez betonového podstavce je cca 4 m.