židovský hřbitov

Vlastní hřbitov se nachází na pozemku o téměř čtvercovém půdoryse širokém cca 44 m a hlubokém 40 m. Vstup je bývalou obřadní síní širokou cca 11 m a hlubokou 8,5 m, vestavěnou doprostřed čelní ohradní zdi. Stavba se jeví jako patrová, ale patro má jen pravá část. Střešní kopule na čtvercovém půdoryse je osazená až za líc zdiva, což umocňuje působení masivní korunní římsy. Její vrchol je ukončen lucernou rovněž s kopulí. Fasádu člení tři okenní osy. V první a třetí jsou nad sebou dvě obdélná okna osazená do úzkých nárožních rizalitů, opatřených kordonovou římsou. Vprostřed je vstup do průjezdu s obloukovým záklenkem, který je vytažený až po architráv korunního kladí s hladkým vlysem. Archivolta skládaná z profilovaných obloukových úseků a štukových bos spočívá na nárožních toskánských sloupech. Celé průčelí je opatřeno pásovou rustikou. Boční a zadní průčelí jsou hladká, vyjma nárožních rizalitů, přetažených z hlavního průčelí. Výrazným prvkem zadního průčelí je venkovní betonové schodiště, vedoucí k obytným místnostem bytu hrobníka v patře. Dispozici tvoří příčný trojtrakt, přičemž v prvním byla márnice, v současnosti adaptovaná na byt hrobníka, ve středním se nachází průjezd a vpravo prostor pro pohřební vůz, ve kterém je pamětní deska obětem II. světové války ze šumperské židovské obce. Prostory jsou plochostropé. Parcelu z přední strany a bočních stran obepíná cihelná ohradní zeď, vysoká 180 cm, se zpevňujícími pilířky, krytá taškami. Vpravo od vstupní síně je opravená a omítnutá, vlevo je z režného zdiva. Zadní strana je dodatečně oplocena drátěným pletivem. Náhrobky jsou umístěné pouze na části plochy, při severní zdi ve čtyřech neúplných řadách po 10 až 15, celkem asi 50 kusů. Náhrobky jsou novodobé, s německými a hebrejskými texty, symbolika se objevuje řídce. Materiál je černá a světlá žula, mramor, teraco. První pohřeb v roce 1911, poslední 1939. Zbytek plochy tvoří špatně udržovaná zahrada s ovocnými stromy. Chráněné parcely jižně od hřbitova vytváří pietní ochranné pásmo.