bývalý jezuitský konvikt

Budova nového jezuitského konviktu s kaplí Božího Těla, postavená na místě starého jezuitského konviktu. Hlavní objekt je třípatrový, dvoutraktový, postavený podél ulice Univerzitní. Jeho průčelí je raně barokní o 22 okenních osách, členěno pilastry vysokého řádu na postamentech. Okna jsou orámována kamennými šambránami, zdobená festony a kapkami s původními barokními kovanými mřížemi osazenými pouze na oknech v přízemí. Vstup do areálu tvoří dvoukřídlá vrata, zdobená kamenným bosovaným portálem, zakončeným klenákem. Na hlavní objekt navazují čtyři kolmá, jednotraktová, třípatrová křídla o třech okenních osách, u fasád otočených do parku zakončená raně barokními volutovými štíty. Dvě křídla, postavená u původní jezuitské školy jsou spojena v zadním prostoru dvoupatrovým jednotraktovým křídlem, vytvářející uzavřené nádvoří s otevřenými arkádami. Pod jižní polovinou se nachází sklepy opakující dispozici přízemí. Nádvoří je ohraničeno na zadní straně středověkou hradbou městského opevnění s Dochovanou bývalou gotickou městskou - židovskou branou. U objektu postaveného podél ulice Univerzitní je ve všech podlažích chodba situovaná podél ulice a klenuta valeně křížovými klenbami do pasů a neckovými klenbami. Prostory sálů jsou v prvním a druhém patře zaklenuty, v třetím patře jsou rovné , pouze v jedné místnosti trámové malované dřevěné. V přízemním sále hlavního objektu je zachováno původní barokní teplovzdušné otopné zařízení, v patrech suché záchody. Centrální schodiště je zdobeno, malbou a štukovou výzdobou s kartušemi, do kterých jsou zaznamenáni úspěšní studenti. Vstupní stěna z centrální chodby na kůr kaple Božího Těla je vymalována štukovou výzdobou zobrazující patrony můz (hudby a poezie). Krovy jsou zachovány původní, barokní, tvořeny ležatou stolicí. V severním bočním křídle, navazujícím na původní jezuitskou školu je umístěna kaple Božího těla oválného půdorysu. Kaple Božího Těla je umístěna v severním bočním křídle jezuitského konviktu navazujícího na původní jezuitskou školu, s hlavním vstupem do ulice Univerzitní a bočním vstupem do areálu konviktu. Kaple je eliptického půdorysu. Je osvětlena dvojicí nad sebou postavených oken, souměrně umístěných po obou stranách hlavního oltáře a vysokým polokruhově zaklenutým oknem, umístěným nad hlavním vstupem do kaple z ulice Univerzitní. Okna v spodním patře jsou polokruhově zaklenuta horní jsou obdélníková. Všechna okna jsou členěna kovovým rámováním na menší obdélníky. Stěny kaple jsou pravidelně členěny dvojicemi pilastrů kanelovaných sedmi hlubokými kanelurami s akantovými hlavicemi, završenými volutami, které nesou dvojitou vyloženou římsu v mezičlánku zdobenou akantem. V přední části kaple je umístěn hlavní oltář, tvořený dvojicí vystupujících korintských sloupů po bocích, zakončených složitě profilovanou římsou s prolomeným frontonem, zdobeným štukovými sochami andělů se sochou víry nad hlavním oltářem. Po bocích oltáře jsou postaveny dvě samostatné sochy v životní velikosti na pískovcových podstavcích: personifikace lásky nalevo a personifikace naděje napravo. V zadní části kaple je umístěna kruchta s dřevěným zábradlím, zdobená na spodní klenbě nástěnnou malbou "Strom života od Jana Drechslera ( 1727 - 1728)". Na bočních stěnách kaple jsou umístěny štukové oltáře, tvořené oválným štukovým rámem, posazeným na plastické menze, zdobené bočními prolomenými frontony a středním tabernáklem. Rám je zdoben plastickými postavami andělů v oblacích s třemi cherubíny v životní velikosti: dvěma klečícími na bočních frontonech svými gesty ukazující na střed obrazu a jedním ležícím ve vrcholu rámu, gesty poukazujícími na klenbu s nástropní freskou. Sochařskou výzdobu kaple vytvořil olomoucký sochař Filip Sattler. Monumentální malba na klenbě kaple znázorňuje barokní vidění legendy o vítězství Jaroslava ze Šternberka a je vytvořena v roce 1728 olomouckým malířem J.K.Handkem.