socha sv. Libora

Na čtvercové základně sokl čtvercového půdorysu, který je v horní části zdobený přechodem hrany v půljehlan. Na něm pylon o půdorysu osmiúhelníka o nestejně dlouhých stranách, rozdělených na pateční část zdobenou negativními motivy čtyřlistu v rytmu 2/1 a vlastní pylon, zdobený na přední ( S ) straně motivem lomeného oblouku s kružbou, kraby a fiálou. Uprostřed lomeného oblouku latinský kříž, vyrůstající z kamenité podnože, nad obloukem trojice gotických trojlistových oblouků a na nejkratších stranách gotickým trojlistovým obloukem, který je ve spodní části zdoben stylizovaným květem a uprostřed křížením ve tvaru písmene X a římsou zdobenou krenelováním. Na pohledově levé ( V ) boční stěně se v ploše lomeného oblouku nachází zlacený nápis : „Nákladem manželů Libora a Františky VANĚK“. Na zadní straně pylonu vyrytý letopočet 1874. Na pravé (Z) straně pylonu uvnitř lomeného oblouku dole signatura : „F. Krejčiřík v Kroměříži“ . Na římsu navazuje plintus oktogonálního půdorysu o nestejně dlouhých stranách s nápisem : „Sv. LIBORU oroduj za nás“. Na plintu stojí zobrazovaný světec, pravou nohu má volnou, pravice ohnuta v žehnajícím gestu, levice podél těla drží zavřenou knihu hřbetem k tělu, pod knihou přidržuje světec berlu. Je oděn v kleriku, rochetu, štólu a pluviál. Na nohou má boty, kolem krku na prsou spočívající křížek. Vlnité vlasy spadají na ramena, na obličeji plnovous, na hlavě mitra. Rozměry (šířka x hloubka x výška ): základna – 130 x 130 x 15 cm, sokl 75 x 75 x 65 cm, výška pylonu – 150 cm, výška sochy – 170 cm.