kostel Zvěstování Panny Marie

Samostatně stojící orientovaný jednolodní kostel vystavěný z lomového zdiva na obdélném půdorysu má rovný závěr. K jeho severnímu okraji přiléhá přízemní čtyřboká stará sakristie a k jihu novější sakristie s předsíní. Na západě přiléhá k jihozápadnímu nároží lodi hranolová, nahoru se mírně zužující věž, která měla původně protějšek v severní věži, ze které zbylo jen torzo v současném zdivu. Torzo severní věže stojí přimknuto k jižní věži ve formě mohutného opěrného pilíře s pultovou střechou. Západní průčelí má v pokračování střední osy lodi prolomen vchod se segmentovým záklenkem a dvoukřídlými dveřmi. V přízemí jižní zdi věže je nízký vstup se segmentovým záklenkem, výše ve středové ose 2 štěrbinová okna. Zvonicové patro věže rytmizuje čtveřice oken s půlkruhovými záklenky a lištovými šambránami. Zdivo věže vrcholí bohatě profilovanou římsou, kryto cibulí s makovicí a křížem, nasazenými na valbovou střechu mírného sklonu. V západní zdi lodi je proražen zvýšený vstup na kruchtu. V severním průčelí lodi je prolomen pravoúhlý vchod, protější jižní rytmizují 4 okenní otvory se segmentovými záklenky. Z bočních přízemních přístaveb je severní mírně vyšší, obě kryjí pultové střechy. Severní sakristie má vchod ze západu, 1 čtvercové okno v severní zdi a jedno lomené ve východní zdi. Dvě jižní přístavby, které jsou přístupné i z presbytáře, mají ve východní zdi jedno obdélné okno, v jižní zdi okno a dveře a velké okno v západní zdi. Jejich pultové střechy kryje plech. Na fasádách je použita hrubá omítka rámovaná světlými a hlazenými lizénami. Střecha nad lodí je sedlová, nad lodí zvalbená, krytá eternitem.