socha sv. Jana Nepomuckého
Postřelmov
Postřelmov
Postřelmov
Komenského

Velmi kvalitní sochařské dílo s nezvyklou ikonografií sv. Jana Nepomuckého.

historický vývoj

Donátory byli zábřežský starosta Karel Molitor se svou manželkou Juditou dne 20. 6. 1732. Památka stávala na zábřežském katastru před mostem cesty ze Zábřeha do Postřelmova. Socha byla proto zmiňována ve výčtu zábřežských soch. Po opravě v roce 1979 dílem MNV Postřelmov byla socha přemístěna na postřelmovský hřbitov. (John - Pátek 2005)

Velmi kvalitní sochařské dílo s neobyčejnou ikonografií sv. Jana Nepomuckého.

V dobrém stavu.

popis

Samostatně stojící, cca 3,8 m vysoká pískovcová skulptura. Na betonovém plintu obdélného půdorysu je osazen sokl o půdorysném tvaru „T“. Na čelní ploše je nápis kapitálou „OBNOVENO PÉČÍ MNV 1979“. Sokl je ukončen několika odsazeními a zvonovnicí. Na sokl navazuje hranolový postament. Čelní plocha je rámována rýhou. Nese částečně ztracený text s chronogramem psaný kapitálkou „DEO/ET/SANCTO ORBIS THAVMA/TVRGO AVXILIATORI/SILENTIARIO/DIVO/IOANNI NEPOMVCENO/VIRGINI ET CONFESSORI/PVRPVREO/GR?IT VDINISERGO/ P…IT/PERICV…VS/FAM? ET I…E/? HOHENSTA…./CLIENSETS…/HVMILIS INI VNIO/ANNO 1732“. Text na zadní straně postamentu zní „TATO STATUA GE POS/TAWENA NAKLADEM/KARLA MOLITORA/STARSIHO A IUDITI/MANZELKI GEHO/DNE 20 IVNY/1732“. Po stranách v dolní polovině jsou krátká volutová křídla. Od dolní, větší, dovnitř svinuté voluty, vychází zalomená linie k horní, menší, ven svinuté, která je podepřená stylizovanou mušlí. Postament ve výšce cca 1,8 m završuje římsa, profilovaná oblounem, podbrádkou, předsazením a oblounem. Horní plocha římsy je tvarovaná do nízkého komolého jehlanu, na němž spočívá plint a vlastní skulptura. Světec stojí v kontrapostu s volnou pravou nohou. Je oblečen do kleriky a rochety, přes kterou má přehozený kožešinový plášť. Pravou ruku má na prsou, v levé drží kvadrátek. U pravého boku má cca 0,6 m vysokou postavičku putti, podávající mu kříž s korpusem.

• Kód CZ 12836, Postřelmov, ves, Postřelmov, Šumperk, Olomoucký kraj
  • Kód CZ 18599, Zábřeh, město, Zábřeh na Moravě, Šumperk, Olomoucký kraj