socha evangelisty Matouše

Volně stojící plastika z šedého pískovce, vysoká cca 3,7 m. Postament je osazen na hranolovitý sokl, ukončený zvonovnicí. Postament je v dolní části rozšířený na bocích o dovnitř svinuté voluty, v horní části o menší ven svinuté voluty. Na čelní ploše postamentu vystupuje obdélné zrcadlo s čtvrt obloukově vykrajovanými rohy, které je rámováno páskou, v dolní hraně s rokajemi, v horní hraně s obloukem. Na zadní straně je nečitelný nápis. Postament je ve výšce cca 1,7 m ukončen římsou, nad čelní plochou segmentově vzepjatou, která je profilovaná oblounem, podbrádkou a oblounem. Na římse je volutový soklík. Na něm je ve výšce cca 2,1 m uložen plint, na němž spočívá socha evangelisty. Levou rukou přidržuje za horní okraj knihu, kterou si opírá o bok. Knihu zespod podpírá andílek. Postava je v mírném kontrapostu. Dílo se vyznačuje dramatickým pohybem, mohutnou vzdutou drapérií, s ostře zalamovanými záhyby.