kostel Nanebevzetí Panny Marie

Neorientovaná (kněžiště směrované na západ), samostatně stojící, jednolodní architektura stojí na vršku v horní části náměstí. Přízemní sokl je vysoký přibližně 1,50 m a je obložen pískovcovými deskami. Fasádu kromě okenních a dveřních otvorů člení pilastry a z bočních stran čtveřice vyzděných opěrných pilířů, které dosahují pod horní úroveň lizénového rámu. Pilastry, okenní šambrány (kromě sakristie) a římsy jsou bílé, ostatní je provedeno ve světle okrové barvě. Hlavní průčelí je koncipováno výrazně vertikálně pomocí mělce vystupujících pilastrů s jednoduchými patkami a římsovými hlavicemi, nesoucími volutový štítový nástavec, ze kterého organicky vyrůstá hranolová věž. Linie hlavního průčelí se půdorysně rozvíjí vnějším směrem. Úsek ve střední ose je mírně předstoupený, rámovaný párem pilastrů. Boční úseky jsou proto zvolna konkávně vyhloubené a ze stran ohraničené nárožními pilastry. Boční svislé plochy jsou v horní části vyplněny nepatrným vyhloubením a v dolní části nikou, stojící na kamenné parapetní římse a jejíž šambrány jsou profilované. Ve střední ose je hlavní vchod s neomítnutým pískovcovým ostěním s uchy, k němuž vede několik schodišťových stupňů. Nad ním je proražen velký, segmentově zaklenutý okenní otvor s profilovanou šambránou a výplní složenou ze čtyř polí čtvercových okenních tabulek. Věž ve zvonicovém patře rytmizují okenní otvory s půlkruhovými záklenky, zdobené profilovanou šambránou a horním klenákem, na nějž se napojuje štuková římsa, půlkruhově vymezující plochu pro ciferníky hodin. Pilastry jsou zde užší a kratší, vynášející úsek vlysu, ve kterém jsou ciferníky. Nad nimi je půlkruhově vzepjatá korunní římsa. Střechu věže tvoří cibule s lucernou a makovicí, krytá měděným plechem. Boční průčelí se od východní strany rozšiřují a obsahují mezi zmíněnými opěrnými pilíři půlkruhově zaklenutá okna. Válcový závěr se dvěma stejnými okny je tvarován téměř apsidově plným obloukem a konkávně převeden do přímé boční hrany. V jižním průčelí je mezi závěrem a lodí přistavěna patrová sakristie, jejíž východní a jižní zeď rytmizuje celkem pět obdélných oken s pískovcovým surovým ostěním a barokní kovanou mříží z ornamentálně pojaté tyčoviny (viz movitá kulturní památka). Ve východní zdi je v přízemí dveřní otvor s pískovcovým ostěním. Fasáda sakristie není jinak členěna než v zaoblených nárožích vyhloubenými pásy, které se projevují i v přerušené korunní římse. Kostel zastřešen sedlovou střechou s půlkuželovým závěrem, břidlice.