větrný mlýn

Dřevěný větrný mlýn německého typu má čtvercový půdorys, osazen na dubové konstrukci, který se skládá z dolního kříže (tzv. podešve) se čtyřmi vzpěrami (apoštoly). Dolní kříž nese mohutný trám (sedlo), vzpírající uprostřed svislý dubový trám (tatíka), na jehož čepu se ve vrcholu otáčí horizontální nosný trám (matice), který nese dvě boční stěny klece. Dole na sedle jsou kolem tatíka osazeny dva sedlové trámy (dědek a babka), zvané též platvy, nesoucí pavlač a zbývající dvě stěny klece (návětrnou a vstupní). Klec je nosná konstrukce čtyř obvodových stěn, která spolu s platvemi a maticí nese celý mlýn, tj. prostory mlýnice se šalandou a horní patro se zanáškou a sedlový krov. Dále nese konstrukci k pohonu mlýna, tj. hlavní val (hřídel) s křídly (lopatami) a palečním kolem a mlýnské zařízení s mlýnskými kameny. Klec má stěny odeštěné, na vstupní straně je připojena veranda zastřešená pultovou střechou s vysunutou šalandou a visutými schody, které jsou zastřešeny pultovou střechou. Střešní krytina sedlové střechy s jednostrannou valbou je z dřevěného šindele. Čtyři křídla (lopaty) jsou upevněna na valu. Uvnitř mlýna je funkční technologické zařízení. Na regulačním závaží je uvedeno datum 1786, na krupníku datum 1812.