socha evangelisty Marka

Volně stojící plastika z šedého pískovce, vysoká cca 3,4 m. Postament je osazen na hranolovitý sokl ukončený zvonovnicí. Postament je v dolní části rozšířený na bocích o dovnitř svinuté voluty, v horní části o menší ven svinuté voluty. Na čelní ploše postamentu vystupuje obdélné zrcadlo s čtvrt obloukově vykrajovanými rohy, které je rámováno páskou, v dolní hraně s rokajemi, v horní hraně s obloukem. Po stranách v polovině pásky jsou z obdélníků skládané „I“. Postament je ve výšce cca 1,5 m ukončen římsou, nad čelní plochou segmentově vzepjatou, která je profilovaná oblounem, podbrádkou a oblounem. Na římse je volutový soklík. Na něm je ve výšce cca 1,9 m uložen plint, na němž spočívá socha evangelisty. Ten v levé ruce drží za horní hranu otevřenou knihu, kterou si opírá o předloktí a pravou do ní píše. Hlavu má otočenou doprava, tělo v kontrapostu prohnuté esovitě vlevo. Postava v prudkém gestu je oděna do mohutné vzduté vlající drapérie se zalamovanými záhyby. Za levou nohou leží hlava lva.