1000132589 - památník obětem 2. světové války
památník obětem 2. světové války
Javoříčko
Javoříčko
památník

Pietní areál, připomínající vyvraždění obyvatel a zničení obce Javoříčko na konci 2. světové války.

popis památkové hodnoty

Historicky významné místo protifašistického odboje připomíná tragédii 38 mužských obyvatel Javoříčka, kteří byli dne 5. května 1945 ustupujícím SS – komandem zastřeleni a celá osada vypálena. Javoříčko se tak přidalo k obcím Lidice, Ležáky a k dalším, které už dříve stihl stejně neblahý osud.

Dobrý, udržováno.

popis

Parkově upravený pietní areál položený v mírném svahu. V hořejší části parku je umístěn hromadný hrob se jmény všech obětí tragédie. Nedaleko něj byl v roce 1955 vybudován památník Vítězství od sochaře Jana Třísky a architekta Miroslava Putny, který má připomínat vypálení obce Javoříčko komandem SS a zavraždění jeho 38 mužských obyvatel 5. května 1945. Spodní hranici areálu tvoří vodní tok Javoříčka. Nad ním bylo v roce 2013 obnoveno 5 půdorysů zničených obytných domů (tzv. hrobodomy) s naučnou stezkou seznamující návštěvníky areálu s historií místa a tragické události. V roce 1978 prohlášen za národní kulturní památku.

• Kód CZ 5816, Javoříčko, zaniklá ves, Javoříčko, Olomouc, Olomoucký kraj
  • Kód CZ 26672, Javoříčko I, retrodíl zaniklé hist. osady, Javoříčko, Olomouc, Olomoucký kraj