fort VIII Holice

Provizorní Fort VIII Holice je pevnostním objektem, který byl vybudován v době přeměny bastionové Císařsko-královské pevnosti Olomouc v pevnost fortovou. Fort byl postaven na jižní straně uzavřeného věnce předsunutých fortů, které obklopovaly staré bastionové jádro ve vzdálenosti dvou až čtyř a půl kilometrů, přičemž celková délka opevněného obvodu činila 29 km. Fort VIII Holice byl postaven jako provizorní pevnostní objekt s příkopem a zemním valem a zaujímal podkovovitý půdorys. Vlastní fort tvořil obvodový zemní val, na kterém byla zřízena otevřená dělostřelecká palebná postavení, oddělená zemními traverzami. Z vnějšího obvodu byl fort obklopen vysvahovaným příkopem bez armování jeho eskarpy a kontreskarpy. Uvnitř provizorního fortu se nacházely provizorní kasematové objekty z dřevozemních konstrukcí, jejichž stropy byly ke zvýšení odolnosti opatřeny vrstvou železničních kolejnic. Jednalo se o do země zapuštěné úkryty, ubytovnu pro posádku, skladiště pro uložení zásob potravin, kuchyň, latrinu a dále studnu. Mezi roky 1971 a 1995 byly dochované části fortu nevratně srovnány se zemí. Z celého pevnostního objektu je čitelná jen malá část obvodového zemního valu o délce cca 20 m na severovýchodní straně fortu.