fort XV Neředín

Fort je tvořen fortifikačními stavbami z režného cihelného zdiva s podezdívkami a nárožní bosáží z hrubě opracovaného kvádrového kamenného zdiva a dále úpravami terénu i glacis fortu. Vlastní fort na pětiúhelníkovém půdorysu s přímou základnou tvořící šíjovou stranu fortu přivrácenou k týlu. Ve středu fortu se nachází reduit (obranná kasárenská budova) podkovovitého tvaru s plochou šíjí a vnitřním dvorem. Do týlu vybíhá šípová kaponiera s vnitřním dvorem. Po bočních stranách navazují šíjové ohradní zdi, které dále plynule navazují v rovném směru na šíjové ploché zdi hlavního valu. Vnější zděná strana valu tvoří eskarpu. Přibližně v jedné třetině hlavního valu vybíhají do prostoru obvodového příkopu příkopové kaponiéry charakteru kočičí uši s dvorkem. Kaponiéra na levé straně ubourána, kaponiéra na pravé straně zachována. Vstupy do poteren jsou zajištěny z uzavřeného komunikačního prostoru, který se nachází mezi budovou reduitu, šípovými hradebními zdmi a hlavním valem.