zřícenina hradu Helfštýn

Současný hradní areál se skládá z opevněného Pernštejnského předhradí, opevněného Kravařského předhradí a jádra hradu s opevněním. Jádro hradu ve formě dvoukřídlého hradního paláce a propojení kuchyňské a Obří (Trubačské) věže se 4. bránou zakrývají zbytky nejstaršího hradního paláce z první poloviny 14. století. Podélná osa celého hradu je orientována SSZ – JJV. Unikátní Široké zdi se dvěma věžemi a dělostřeleckými kasematními komorami předchází ohradní zeď 1. příkopu. 2. příkop s mostem patří k fortifikaci Pernštejnského předhradí, do kterého vede brána v předsunuté hranolové věži. V jejím jihozápadním průčelí přesně nad vjezdem je kamenná reliéfní deska se znakem rodu z Pernštejna a nápisem v gotickém architektonickém rámci. V protilehlé straně pokračuje obranná zeď směrem k nárožní podkovovité baště s renesanční předprsní. Zde jsou přistavěné budovy dnešní kanceláře, prodejny a galerie. K nim východním směrem přiléhají budovy někdejších koníren, dnešní restaurace a sociálního zařízení. Protáhlou šíjí mírně vzhůru pokračuje Pernštejnské nádvoří přes 3. příkop s mostem ke Kostkově věži. Mezibraním je přístupné starší Kravařské předhradí, které tvoří dnes dominantní Husitská věž v severozápadní části, další pětiboká věž jižně od ní, ohradní zeď 4. příkopu, objekt zvaný Pekárna vedle ní tzv. Kovárna s přístavkem. Východně od Pekárny je ve svahu příhrádek, zv. Psinec, který je ze všech stran obehnaný obrannými zdmi. Jádro hradu tvoří dvě palácová patrová křídla s rizalitem na severozápadě, na jihozápadě Obří (Trubačská) věž s bránou, nádvoří s hradbou na západní straně, východní a severní terasa a parkán.