zámek se zříceninou hradu Kolštejn

Na skalnatém masivu zachovány zbytky gotického hradu, postaveného z lomového kamene, přibližně kruhové dispozice. Z válcové věže v severní části se zachoval pouze obrys a romantická přestavba zřejmě z 20. století, v jižní části k ní přiléhal palác, z něhož stojí nároží s pozdně gotickým oknem. Ostatní plocha je upravena jako vyhlídková terasa. Střední renesanční palác 843/2, parc. č. 2/1 st. Západně od horního hradu, v prostoru předhradí, stojící jednopatrová (ze strany dolního renesančního paláce dvoupatrová) budova půdorysu U, se sbíhajícími se jižním a severním křídlem, které navazují na horní hrad a vytvářejí uzavřené nádvoří. Budova z cihelného a kamenného zdiva se zbytky vápenné omítky světle šedé barvy, ze západní strany se zbytky sgrafita. Jednotlivá křídla jsou podélnými jednotrakty s arkádami a příčnými vícetrakty. Západní křídlo se suterénem (ze strany dolního renesančního paláce přízemí), v němž je několik místností s valenými klenbami, jedna místnost valená s výsečemi. Přízemí všech křídel s arkádami, které mají valené klenby s výsečemi, nesené ionskými sloupy. Arkády jsou dnes zaslepené, případně s empirovými okny. V jižním křídle většina místností plochostropých, tři prostory s valenou klenbou, v západním křídle dvě plochostropé místnosti, jedna velká valená místnost a tři valené prostory s výsečemi. V severní části a severním křídle valené místnosti s výsečemi a štukovými kasetami. Všechna okna a vstupy v hlubokých špaletách se segmentovými záklenky. Vnější západní část členěna pouze pravoúhlými okny v pískovcových ostěních. Sedlové střechy jsou kryty eternitem. Dolní renesanční palác 843/3, parc. č. 2/1 st. Západně od horního hradu a středního paláce stojí jednopatrová budova s dvoupatrovou věží a přízemní jižní části, na půdorysu písmene J. Napojuje se na severu na střední palác, s nímž vytváří nádvoří, otevřené z jižní strany. Budova z cihelného a kamenného zdiva se zbytky vápenné omítky a sgrafit. Celý palác je podélný jednotrakt, v severní části s arkádami, který je celý podsklepen, prostory klenuté valenými klenbami s výsečemi. Přízemí má převážně místnosti s valenými klenbami s výsečemi, případně novodobě upravené prostory plochostropé. První patro je plochostropé s výjimkou několika místností v severní části, které mají valené klenby s výsečemi. Věž je situována přibližně do poloviny paláce, na obdélném půdoryse, v přízemí s průjezdem s valenou klenbou a kamenným šnekovým schodištěm do dalších pater. Všechna okna a vstupy jsou v širokých nálevkovitých špaletách se segmentovými záklenky. Vnější uliční průčelí: věž s portálem, jižní a severní část členěny pouze pravoúhlými okny, v 1. patře rámovanými pískovcovými ostěními. Nádvorní průčelí bohatší. Jižní přízemní hospodářská část členěna pouze pravoúhlými okny a vstupy. Věž s portálem má v 1. a 2. patře otevřené arkády s plnými oblouky, nesené zděnými pilíři. Severní část se zaslepenými arkádami v přízemí, v patře část arkád otevřená, případně vyplněná žaluziemi, část dodatečně zaslepená, s plnými oblouky nesenými toskánskými sloupy, v plochách soklů zdobenými maskarony. Střechy sedlové, v jižní části zvalbené, věž se stlačenou stanovou střechou, krytina - půlený eternit. V severní části věžička s kuželovou stříškou. Vnější portál 843/3a. Pískovcový bosovaný portál s plným obloukem, v pravoúhlém bosovaném rámu, zakončeném trojúhelníkovým nadpražím. Ve cviklech reliéfy: vpravo postava polosedícího muže či ženy s vlajícími vlasy, držící v pravé ruce kříž ovinutý hadem, v levici kalich s hostií (Fides?), vlevo postava držící v pravici meč a v levici váhy (Justitia?) V rozích bosovaného rámu erby: na levé straně znak Bruntálských z Vrbna - tři stylizované lilie, na pravé straně znak Hoffmannů z Grvnpuchu a Stachova - čtvrcený se středovým štítkem: v 1. a 4. poli kozel, ve 2. a 3. obilné snopy, ve středovém štítku lev. Uprostřed rámu pískovcová deska s nápisem kapitálou: ANNO 1597 - DEN 20. SEPTEMRIS - HAT DER WOLGEBORNE HERR - HERR HANS ELTERE - HERR VON WIRBEN - VND FREVDEN TAL - HERR AF GVLDENSTEIN DIESES GEBEV_ IM GEDECHT NIS ERBAWEN LASSEN. V tympanonu reliéf dětské hlavičky. Z nádvoří portál z bosovaných kvádrů s plným obloukem. Sloupy edikuly zdobí prstencová bosáž. Trojúhelné nadpraží má v tympanonu erby: vlevo pánů z Petřvaldu - páv vpravo rodu Ulerstoferů z Němčího - trojhran a pštrosí péra v klenotu. Erby jsou spojeny uprostřed reliéfem symbolu nerozlučného pouta manželského - dítě a smrt. Areál přístupný přes hradní most z lomového kamene, vstup přes vnější portál. Bývalý vodní příkop dnes pouze fragment.