socha evangelisty Lukáše

Volně stojící plastika z šedého pískovce, vysoká cca 3,7 m. Na vysokém hranolovém soklu ukončeném zešikmenými vodorovnými hranami je ve výšce cca 1 m uložený prostý postament. Je rovněž hranolový. Boky dolní části jsou rozšířené konkávním čtvrt obloukem. Horní vodorovné hrany jsou zešikmené. Na čelní ploše je rýhou vymezené obdélné zrcadlo s kouty vybranými čtvrt oblouky. Zkosené jsou všechny svislé hrany postamentu i soklu. Na nízkém čtvercovém plintu ve výšce cca 2,2 m spočívá vlastní socha. Na levé ruce má položený hřbet rozevřené knihy, která je výrazně vykloněná k divákovi. Pravou ruku má ohnutou v lokti, napřaženou do boku s dlaní vzhůru tvář je zarostlá bohatě se vlnícím plnovousem. Postava v mírném kontrapostu levé nohy. Je oděna do roucha s mohutnými a bohatými lineárními záhyby.