kostel sv. Jakuba Staršího

Kostel parc. č. 1. Jednolodní podélný kostel, krytý sedlovou střechou prolomenou sanktusníkovou věžičkou. V západním průčelí vestavěna hranolová věž, ukončená cibulovou helmicí s lucernou. Ve zvonicovém patře věže pod oknem hodiny. Fasády členěny lisenami a ukončeny dvojitou korunní římsou, prolomeny obdélnými okny s půlkruhovými záklenky. Hlavní vstup kamenným pravoúhlým portálem se segmentovým frontonem. Stavba z let 1749 - 1751, architekt Mikuláš Thalherr. Karta: Volně stojící jednolodní podélný kostel s vestavěnou kvadratickou věží ukončenou cibulovou bání s lucernou, makovicí a křížkem. Fasády členěny lisenami a ukončeny dvojitou oběžnou bohatě profilovanou římsou, prolomeny obdélnými okny s půlkruhovými záklenky. Ve zvonicovém patře věže pod oknem věžní hodiny. Sedlová střecha krytá eternitem, polygonální sanktusník s věžní bání plechem a břidlicí. Hlavní vstup rámován pískovcovým portálem s bohatou supraportou ukončenou segmentovitě vypjatou římsou. Pod římsou reliéfní znak. Erb nad vchodem u věže, erb nad vchodem zezadu. Interiér: Úprava stěn: šablonová výmalba. Klenba valená s lunetami, pod chórem křížová. Dveře dřevěné, rámové, novodobé. V kněžišti mramorová dlažba na koso. Kříž parc. č. 5. Na kamenném stupni hranolový sokl, oddělený dvojitou profilovanou římsou od podstavce, zdobeného po stranách rytou linkou a přecházejícího v masivní, kónicky se zužující kamenný kříž jetelového tvaru s korpusem Ukřižovaného Krista. Sochařská a kamenická práce z roku 1787. Karta: Volně stojící kamenný kříž osazen na kamenném podstavci. Na nízkém kamenném stupni hranolový sokl je dvojitou profilovanou římsou oddělen od hranolového dříku po stranách zdobeného rytou linkou. Podstavec náběhem přechází v masivní kříž s kónicky se zužujícím kůlem. Kříž je jetelového tvaru s plněplastickým korpusem Krista. Na přední straně soklu 1787.