kostel sv. Linharta

Na okraji areálu hřbitova stojící orientovaná jednolodní architektura v půdorysu kříže, s pravoúhlým závěrem a kvadratickou věží vestavenou v líci západního průčelí, postavená z kamenného a cihelného zdiva, hladkou vápennou omítkou bílé barvy, střecha sedlová, nad křížem se sanktusníkem s lucernou, cibulí a křížem, plná hambálková soustava se středními sloupy a námětky. Loď s třemi okenními osami, rizalit boční kaple s jednou a presbytář také s jednou okenní osou, okna se segmentovými záklenky, olištovaná plochými šambránami s klenáky. V první ose lodi dvě okna nad sebou – horní nízké segmentové, dolní pravoúhlé v ostění s uchy, rovněž boční vstupy z obou stran pravoúhlé v pískovcových ostěních. Fasáda členěná lizénovými rámy a profilovanou korunní římsou. V západním průčelí vlastní vstup s pískovcovým portálem, nad ním nízké segmentové okno v ostění s kapkami a volutovou římsou nad kterou je zavěšena kartuše s liechtenštejnským znakem s knížecí korunou a řádem zlatého rouna. Dále pokračuje kordonová profilovaná římsa s trojúhelníkovým tympanonem s kruhovým okénkem a čtyřboká věž s vysokými oblouky zakončenými okny v šambránách, s lizénovými rámy a korunní římsou, cibulová střecha je oplechovaná, ve vrcholu je vetknut kříž. Z obou stran presbytáře jsou symetricky přizděny nízké přístavky (sakristie a repositorium) s oplechovanými valbovými stříškami a pravoúhlými okny v pískovcových ostěních. Loď je nezvykle vysoká s valenou klenbou s lunetami do profilovaných pasů se štukovými rámy, o které se opírají zalamované úseky bohatě profilované římsy nesené pilastry. Ve vrcholu klenby mezi styky lunet jsou štuková zrcadla. Boční nepříliš hluboké kaple s valenými klenbami, v bočních stěnách jsou obloukovitě zakončené niky se sochami světců. Podkruchtí s třemi arkádovými oblouky s klenáky a křížovými klenbami, zděná poprseň se štukovými zrcadly. Presbytář výrazně užší, oddělený plným vítězným obloukem, v podhledu pokrytým ornamentální výmalbou. Kněžiště s valenou klenbou s jedním párem lunet. Vstupy do sakristie a repositoria pravoúhlé s pískovcovými ostětěními, prostory s křížovými klenbami. Nástropní a nástěnné malby (patrně olejomalby): Ve vrcholu triumfálního oblouku je v medailonu beránek s korouhví, nad obrazem nápis s chronogramem: „AgneLLVs CoeLestIs reDeMIt nos.“, po stranách v medailonech téměř nečitelné postavy světců. Ve vrcholu klenby presbytáře obraz Ukřižovaného, v lunetách nad okny polopostavy sv. Petra a sv. Pavla. V závěru presbytáře vedle hlavního oltáře v medailonech nad sebou polopostavy evangelistů s atributy – na evangelijní straně: nahoře sv. Matouš, dole sv. Jan, na epištolní straně: nahoře sv. Marek, dole sv. Lukáš.