kostel sv. Vavřince
Sobotín
Sobotín
Sobotín
renesance

anotace

Typologicky mimořádně cenná, pozdně renesanční architektura se řadí mezi kostely v Branné, Velkých Losinách a Bratrušově. Dílo stavitele Antonia Domy (Thomy) z let 1605-1607, který pracoval patrně ve službách rodu ze Žerotína. Pohřební místo rodu Klein.

historický vývoj

Před rokem 1620 byl kostel protestantský. V kostele došlo k příhodě, která je považována za začátek čarodějnických procesů v kraji. Zdejší žebračka po mši uschovala hostii pro krávu, aby lépe dojila. Poté, co žebračku někdo udal, byla uvězněna a vyslýchána. Následně byli nespravedlivě upáleni sobotínský rychtář Axmann s manželkou.

popis památkové hodnoty

Typologicky mimořádně cenná architektura, shodný typ kostelů jako v Branné, Velkých Losinách a Bratrušově. Dílo stavitele, kterého lze doložit prameny, a který pracoval patrně ve službách Žerotína.

Po obnově v 90. letech 20. stol.